Borba protiv širenja korona virusa se nastavlja

Čega se od danas moramo pridržavati: Ovo su nove naredbe Kriznog štaba koje stupaju na snagu...

Hronika14.06.20, 11:42h

Čega se od danas moramo pridržavati: Ovo su nove naredbe Kriznog štaba koje stupaju na snagu...
Zdravstvene institucije, kantonalni štabovi su dobili niz instrukcija

 

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je prije dva dana naredbu koja sadrži niz važnih instrukcija za nadležne institucije u cilju spriječavanja eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije. Ova naredba stupa na snagu od sutra.

 

Mjere koje su bile na snazi i u proteklih 14 dana, kada je riječ o stanovništvu, privrednim subjektima, ostaju na snazi. Ali, zdravstvene institucije i kantonalni štabovi su dobili niz instrukcija.

 

Mikrobiološko-laboratorijsku dijagnostiku-real time PCR za deteakciju SARS-CoV-2 obavljaju laboratorije zdravstvenih ustanova verificirane od Federalnog ministarstva zdravstva, kao i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu-Laboratorij za molekularno-genetička i forenzična ispitivanja, kao podrška javnom zdravstvenom sektoru, i to za vrijeme trajanja potreba za obavljanjem ove djelatnosti u Federaciji BiH spram epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i u Svijetu.

 

Nadalje, obvezuju se krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, kao i krizni štabovi zdravstvene ustanove s područja kantona da revidiraju krizne planove pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa (COVID-19), spram promjene COVID-19 epidemiološke situacije na području kantona, te u istim uvaže specifičnosti vezane za kanton.

 

Obvezuju se svi krizni štabovi s područja kantona da revidiraju krizne planove pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa/Didier Torche
Osim toga Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je izdao i slijedeće upute:

 

- Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama i kriznim štabovima zdravstvenih ustanova na području kantona i Federacije BiH, da nastave sa kontinuiranim provođenjem i primjenom kantonalnog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu bolesti COVID-19, a naročito mjera koje se odnose na hospitalizaciju osoba za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivnena korona virus (SARS-CoV-2) i drugih mjera premaizvorima zaraze.

 

- Zadužuju se zavodi za javno zdravstvo kantona da pojačaju epidemiološki nadzor nad provođenjem i primjenom kantonalnog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu bolesti COVID-19.

 

- Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama na području kantona, da provedu mjere aktivnog epidemiološkog nadzora sukladno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i zavoda za javno zdravstvo kantona.

 

Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama na području kantona, da provedu mjere aktivnog epidemiološkog nadzora


- Nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) da što žurnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

 

-Obvezuju se kantonalna ministarstva zdravstva, krizni štabovi i kantonalnih ministarstava zdravstva i krizni štabovi zdravstveneih ustanova da ažuriraju podatke s brojevima telefona, radi kontinuirane dostupnosti svim zainteresiranim, te iste dostave Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosno Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.

 

-Zadužuju se Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori da pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije.

 

-Zadužuje se FMUP - Federalna uprava policije i MUP kantona - Uprave policije da u skladu s tačkom IV. Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa („Službene novine Federacije BiH“, broj 34/20) poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije.

 

-Dozvoljava se kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

 

-Naređuje se kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva da jednom sedmično dostavljaju izvještaj o svom radu Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.

 

-Naredba se donosi sa rokom važenja od 14 dana računajući od dana početka primjene ove naredbe.

 

Nakon isteka roka iz tačke 13. zadužuje se Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene mjera utvrđenih ovom Naredbom, te nakon toga odluči novom naredbom o mjerama koje se poduzimaju i u kojem roku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još