'Epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU'

Konačno: Evropska komisija preporučuje ukidanje ograničenja putovanja za građane BiH od 1. jula

Front12.06.20, 09:44h

Konačno: Evropska komisija preporučuje ukidanje ograničenja putovanja za građane BiH od 1. jula
Evropska komisija preporučila je danas ukidanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora do 15. juna i otvaranje spoljnih granica za zemlje Zapadnog Balkana od 1. jula

„Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020, da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna i da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga", saopštila je Evropska komisija.

 

Komisija također preporučuje da se od 1. jula ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije „budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU".

 

Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična. Zato se predlaže da se ograničenja ukinu za odabranu grupu zemalja, a selekcija bi trebalo da počiva na objektivnim načelima i kriterijumima, uključujući zdravstvenu situaciju, sposobnost uvođenja mjera za suzbijanje zaraze tokom putovanja te recipročnost.

 

Pri tome bi se u obzir uzimali podaci iz relevantnih izvora poput Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Upravljanje granicama u isključivoj je nadležnosti zemalja članica i Evropska komisija o tome ne može da odlučuje nego samo da preporuči.

 

Za građane zemalja za koje ostaju restrikcije, Komisija preporučuje da se prošire kategorije putnika koji mogu da ulaze u EU, poput studenata.

 

„Nakon ukidanja unutrašnjih graničnih kontrola, mi predlažemo jasan i fleksibilan pristup prema ukidanju ograničenja za putovanje u EU od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i biznis, za povezivanje porodica i prijatelja", izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, piše na sajtu Evropske komisije.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!