Glasna šutnja u vrhu IZ u BiH

Reis se ne oglašava o ostavci ef. Musića, Zahiragić tvrdi da u Medžlisu nema problema: 'Paušalna objašnjenja bez dokaza'

Hronika11.06.20, 16:53h

Reis se ne oglašava o ostavci ef. Musića, Zahiragić tvrdi da u Medžlisu nema problema: 'Paušalna objašnjenja bez dokaza'
Naš stav je da ćemo sve stvari rješavati u okviru IZ-a i imat ćete saopćenje. Očekujemo reakciju viših organa Islamske zajednice i da se opredijele o ostavci glavnog imama, kazao je Zahiragić

 

Izuzetno cijenjeni islamski učenjak hafiz Kenan Musić više nije glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a o svojoj ostavci upoznao je i reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića. Do danas nema reakcija, a desili su se i protesti građana kao podrška imamu.

 

Jusuf Zahiragić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo u izjavi za Patriju tvrdi da Medžlis u Sarajevu nema nikakvih problema.

 

„Bit će danas saopćenje ispred Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Ostavka svakoga je ustavno pravo, predviđeno Ustavom IZ-a, ali nije na ovakav način da se medijima to prezentira.

 

Naš stav je da ćemo sve stvari rješavati u okviru IZ-a i imat ćete saopćenje. Očekujemo reakciju viših organa Islamske zajednice i da se opredijele o ostavci glavnog imama“, kazao je Zahiragić.

 

Tražeći komentar za navode ef. Musića da „prethodne dvije godine mandata obilježile su kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi s kojima sarađujem", Zahiragić kaže:

 

„Ostavka glavnog imama ne utiče na rad MIZ-a, njegovih službi i uputstava viših organa IZ-a. Sve ćemo probleme rješavati, ako ih ima u okviru IZ-a, ne putem medija. To je paušalno objašnjenje bez ikakvih dokaza“, kazao je Zahiragić za NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još