povećanje broja zaraženih

Tuzlanski kanton pokrenut će proceduru proglašenja epidemije koronavirusa

Hronika11.06.20, 11:19h

Tuzlanski kanton pokrenut će proceduru proglašenja epidemije koronavirusa
Podsjetimo, Tuzlanski kanton posljednjih dana bilježi porast broja zaraženih korovirusom, a prema posljednjim podacima broj trenutno aktivnih na području TK iznosi 54


Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona pokrenut će proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu potvrdila je resorna ministrica Dajana Čolić.


- Nakon što nam je od strane Grada Živinice upućen dopis za pokretanje proglašenja stanja epidemije na preporuku Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona tražit ćemo saglasnot i mišljenje nadležnih institucija Federacije BiH da se proglasi stanje epidemije na području cijelog Tuzlanskog kantona – kazala je Čolić i dodala: - Nakon otkrivenih klastera na području Živinica zaraza koronavirusom proširila se na još nekoliko općina, odnosno gradova gdje su zabilježeni novi slučajevi. Za sada vam ne mogu kazati kada se može očekivati odgovor od strane nadležnih u FBiH, jer je u pitanju procedura koja zakonski treba da bude ispoštovana – kaže ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

 

Podsjetimo, Tuzlanski kanton posljednjih dana bilježi porast broja zaraženih korovirusom, a prema posljednjim podacima broj trenutno aktivnih na području TK iznosi 54. Također, zbog jedan vrtić u Tuzli u naselju Stupine prestao je sa radom zbog koronavirusa. Danas bi trebali biti poznati rezultati testiranja djece i uposlenika tog vrtića, prenosi Tuzlanski.ba.

 

U Tuzlanskom kantonu, gdje se razmatra mogućnost proglašenja epidemije koronavirusa, danas je novih 13 potvrđenih slučajeva zaraze, javlja Fena.

 

Kako je potvrđeno iz Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, šest pozitivnih slučajeva je iz vrtića u naselju Stupine u Tuzli, među kojima je petero djece i žena srednjih godina.

 

Također, među zaraženima je i jedna žena sa Klinike za interne bolesti te dva muškarca srednje životne dobi iz novog klastera u Živinicama.

 

U Tuzlanskom kantonu je s ovim novim brojem zaraženih koronavirusa, broj aktivnih slučajeva u tom kantonu 70.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!