ADVOKAT BOŽE MIHAJLOVIĆA NAKON PRESUDE

Vlado Adamović: Sve je nelogično... Daktilograf izuzeo novac, naredbu potpisao drugi tužilac, a Božo Mihajlović osuđen!

Hronika09.06.20, 14:00h

Vlado Adamović: Sve je nelogično... Daktilograf izuzeo novac, naredbu potpisao drugi tužilac, a Božo Mihajlović osuđen!
Odbijen je kao neosnovan prijedlog odbrane da se Sud BiH oglasi stvarno nenadležnim za taj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivica utvrđuje istovremeno

 

 


Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je osudio Božu Mihajlovića, državnog tužioca, po deset tačaka optužnice na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je od polovine novembra 2006. radila u Tužilaštvu BiH.


- U najmanju ruku sve ovo je nelogično. Bez znanja i odobrenja tužioca daktilograf izuzeo novac, naredbu za to potpisao drugi tužilac, a Božo Mihajlović osuđen" - kazao je danas, između ostalog, advokat Bože Mihajlovića Vlado Adamović.


Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Odbrana daktilografkinje tražila je da se njeno ime izbriše iz optužnice i zabrani spominjanje njenog imena, jer joj se između ostalog krše prava na odbranu. Sudija Amela Huskić je odlučila da se njeno ime neće spominjati na suđenju, već će se o njoj govoriti kao o daktilografkinji.


Odbijen je kao neosnovan prijedlog odbrane da se Sud BiH oglasi stvarno nenadležnim za taj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivica utvrđuje istovremeno, prenosi N1.


Podsjećamo, Mihajlović je oglašen krivim po svim tačkama optužnice koja ga tereti da je od 2006. do 2015. godine. Radi se o prvostepenoj, nepravomoćnoj presudi u vezi s čime strane u postupku zadržavaju pravo žalbe.

 

Kako je tokom procesa utvrđeno, Mihajlović je propustio da vrši nadzor nad svoijom daktilorafkinjom, koja je, prema navodima Tužiteljstva, otuđila 225.762 KM, a koji je privremeno oduzet u sklopu više predmeta.


Optužnica u ovom predmetu podignuta je u junu 2018. godine, a suđenje je počelo u septembru iste godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još