Svjetska zdravstvena organizacija

Asimptomatski slučajevi rijetko šire virus korona

Hronika09.06.20, 07:55h

Asimptomatski slučajevi rijetko šire virus korona
Van Kerhove je rekla da je kod osoba koje nemaju simptome Kovida-19 často razvijen blagi oblik bolesti

 

Osobe koje nemaju simptome korona virusa rijetko dalje šire infekciju, izjavila je epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije Marija Van Kerhove.

 

"Na osnovu podataka kojima raspolažemo, čini se da je rijetko da osoba bez simptoma zapravo prenose dalje (virus) na drugu osobu", rekla je ona, a prenio Tanjug.

 

Van Kerhova je istakla da SZO dobija izvještaje iz zemalja, koje, kako je navela, veoma detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve.

 

Ona je dodala da te države nisu otkrile da dolazi do nastavke transmisije.

 

Van Kerhove je rekla da je kod osoba koje nemaju simptome Kovida-19 často razvijen blagi oblik bolesti, prenosi CNN.

 

Istovremeno je ponovila da se korona virus širi preko kapljica, koje se mogu osloboditi kada se neko zakašlje ili kada kija.

 

"Da smo zaista pratili sve simptomatske slučajeve, izolovali ove slučajeve, pratili kontakte i stavili u karantin te slučajeve, mi bismo drastično smanjili transmisiju", smatra Van Kerhova i dodaje da bi voljela da kaže u procentima koliko bi se transmisija zapravo smanjila.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!