nestalo strpljenja

Brisel 'objavio rat' pravosuđu u BiH: Ovo su afere zbog kojih se traži hitna reforma

Hronika07.06.20, 11:06h

Brisel 'objavio rat' pravosuđu u BiH: Ovo su afere zbog kojih se traži hitna reforma
Zbog situacije u pravosuđu, koja je temelj svih ostalih izazova sa kojima se naša zemlja suočava, je Brisel, prema informacijama Faktora, i prije zvaničnih kritičkih istupa počeo raditi na ispravljanju anomalija koje onemogućavaju vladavinu prava


Nisu samo građani Bosne i Hercegovine nezadovoljni radom pravosuđa. Evropska unija (EU), koja je uložila milione eura u izgradnju pravosudnih institucija i jačanje njihovih kapaciteta, dijeli to nezadovoljstvo, te su, sudeći prema posljednjim reakcijama, odlučili glasno progovoriti o njemu - piše Faktor. 

 

Zbog "zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme u proteklim godinama", Evropska komisija je pismom obavijestila šefa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća(VSTV) BiH Milana Tegeltiju da preispituju podršku pravosuđu putem te institucije, a šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler otvoreno je iskazao nezadovoljstvo radom pravosuđa i VSTV-a.

 

S druge strane, oni koji su trebali biti personifikacije efikasnog, nezavisnog i modernog pravosudnog sistema i u čije su usavršavanje BiH i EU uložili velika sredstva su u međuvremenu izrasli u političke marionete koje se "potkivaju" po kafanama, kradu mobitele iz dokaznih materijala ili ovjekovječeni snimcima nadzornih kamera podmeću dokaze.

 

Sistem koji je omogućio nedodirljivost osoba čiji profesionalni i moralni integritet ne "pokriva" ni potrebu za prisvajanjem mobitela ili novca iz dokaznog materijala je platforma koju, očigledno, nisu spremni promijeniti i koju grčevito čuvaju uz podršku političkih mentora čije predmete zauzvrat deponuju duboko u rijetko otvarane prašnjave ladice.

 

Zbog situacije u pravosuđu, koja je temelj svih ostalih izazova sa kojima se naša zemlja suočava, je Brisel, prema informacijama Faktora, i prije zvaničnih kritičkih istupa počeo raditi na ispravljanju anomalija koje onemogućavaju vladavinu prava.

 

Jedan od najvažnijih segmenata novog pristupa je razbijanje sistema koji omogućava nedodirljivost pravosudnih zvaničnika. Taj sistem obesmišljava postojanje Ureda disciplinskog tužioca, s obzirom da je bez "dobre volje" članova VSTV-a efikasnost tog Ureda maksimalno ograničena, čemu je javnost imala priliku svjedočiti u aferi "Potkivanje". Tada je, podsjetit ćemo, Ured podnio tužbu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, ali je Disciplinska komisija, koju su činile Tegeltijine kolege, tu tužbu rutinski odbacila.


Evropska komisija je 11. februara ove godine dopisom upozorila VSTV da poduzme hitne korake s ciljem uspostave posebne jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a. Ta jedinica bi trebala provjeravati imovinske kartone članova Vijeća, ali ona još uvijek nije formirana.

 

Nedodirljivost pravosudnih zvaničnika je u posljedičnoj vezi sa nedodirljivošću političkih zvaničnika čiju kontrolu nad pravosuđem je prepoznala i EU.

 

Nekoliko je predmeta koji su, prema našim informacijama, "zapali za oko" zvaničnicima EU-a, a koji savršeno ilustriraju postojanje političke kontrole nad pravosuđem. Zanimljivo je da se uglavnom radi o aferama u kojima su glavni akteri zvaničnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

 

Ostatak teksta pronađite ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još