na lokalitetu Duboka-Duboki potok

Nova grobnica pronađena u BiH: Žrtve Bošnjaci koji su se '92., preko Vlašića, pokušavali prebaciti do Travnika?

Hronika06.06.20, 16:00h

Nova grobnica pronađena u BiH: Žrtve Bošnjaci koji su se '92., preko Vlašića, pokušavali prebaciti do Travnika?
Tijekom procesa ekshumacije bit će angažirani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti

 

 


Na lokalitetu Duboki potok, u općini  Skender Vakuf/Kneževo, na nepristupačnoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, a pretpostavlja se da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci više osoba - naveo je za medije Boris Grubišić, rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH. 


Tužitelj i stručni suradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH koordinirali su proces pripreme i osiguranja lokacije, radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka-Duboki potok, na planini Vlašić.


Na izuzetno nepristupačnoj lokaciji u planinskom području, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići - Kotor Varoš, koji su se u mjesecu studenom/novembru 1992. godine, preko Vlašića, pokušavali prebaciti do Travnika.


Tijekom procesa ekshumacije bit će angažirani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti.


Osim predstavnika Tužiteljstva BiH, na lokaciji su bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS.


Ekshumacija će se nastaviti u narednom periodu - navodi se u saopštenju Tužiteljstva BiH. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:Arhiv)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još