Agencija za bankarstvo FBiH donijela novu odluku

Jasmin Mahmuzić: Produžen moratorij na kredite

Biznis Klub06.06.20, 14:30h

Jasmin Mahmuzić: Produžen moratorij na kredite
Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da modaliteti uključuju širok spektar mogućnosti, od moratorija do dodatnog finansiranja, ako za to postoji opravdana potreba

 

Agencija za bankarstvo Federacije BiH 28. maja usvojila je odluku kojom moratorij na kredite može biti produžen za još dva mjeseca, bez obzira na što je Vlada FBiH proglasila prestanak prirodne nesreće, kazao je za „Avaz“ direktor ove institucije Jasmin Mahmuzić.

 

Izmjene i dopune


Dodao je da odluka kojom se vrše izmjene i dopune prethodne odluke o moratoriju na otplatu kredita daje dodatni prostor klijentima i bankama. 

 

- U periodu od dva mjeseca od dana prestanka stanja prirodne nesreće klijenti s bankama mogu ugovoriti primjeren modalitet koji će pomoći da u narednom periodu uspostave održiv model poslovanja i uredno izmirenje kreditnih obaveza prema banci - naglasio je Mahmuzić.

 

Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da modaliteti uključuju širok spektar mogućnosti, od moratorija do dodatnog finansiranja, ako za to postoji opravdana potreba.


- Svi uvjeti propisani odlukom za dobivanje moratorija ili druge posebne mjere su ostali nepromijenjeni. To znači da je izmjenama i dopunama odluke bankama omogućen dodatni period za pronalaženje modaliteta klijentima za izmirenje kreditnih obaveza, a u cilju prilagođavanja poslovanja nastalim uvjetima - istakao je Mahmuzić.

 

Trenutna situacija


Mahmuzić ističe da je u momentu kada je Agencija propisala odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19, uzeta u obzir procjena trenutne situacije. 

 

- Ključni cilj bio je predvidjeti mogućnost podrške stanovništvu, privredi i bankama. Moratorij, kao jedna od mjera propisanih odlukom, koji je bio potreban u prvom momentu nastale situacije uzrokovane pojavom virusnog oboljenja COVID-19, koristit će se kao mjera i u periodu oporavka - pojasnio je Mahmuzić.

 

Ključna je podrška privredi


 - Vjerujemo da je u periodu koji je pred nama ključno razumijevanje važnosti podrške privredi i uspostavljanje adekvatnih i dinamičnih modela finansiranja. Teško se može izbjeći situacija u kojoj neko od klijenata neće biti u mogućnosti izmiriti kreditne obaveze. Svi učesnici su upućeni na intenzivnu komunikaciju, u cilju umanjenja posljedica i traženja mogućnosti za dodatnu podršku privrednom rastu - zaključio je Mahmuzić.

 

(DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!