evo kako živi i šta radi u SAD-u

Fuad Backović Deen iz Amerike: Vojska je danima na ulici, sve me to podsjetilo na Sarajevo i tu ružnu atmosferu...

Showbizz05.06.20, 19:05h

Fuad Backović Deen iz Amerike: Vojska je danima na ulici, sve me to podsjetilo na Sarajevo i tu ružnu atmosferu...
– Volio bih doći u augustu na nekih mjesec dana i nadam se da ću uspjeti u tome. Poželio sam moje Sarajevo, porodicu i drage ljude – poručio je Deen

 

Fuad Backović Deen, jedna od najpoznatijih bh. estradnih zvijezda, javio se ekskluzivno za „Azru“ iz Los Angelesa, gdje živi već skoro dvije godine i bavi se modnim biznisom, svojom zvaničnom profesijom za koju je stekao znanje te diplomirao i specijalizirao na Istitutu Marangoni u Milanu.

 

Ovaj višemilionski američki grad smješten uz obalu Tihog oceana na jugu Kalifornije, ovih dana u grotlu je masovnih antirasističkih demonstracija koje potresaju Sjedinjene Američke Države nakon ubistva crnca Georga Floyda.

 

U današnjem javljaju samo za portal Azra.ba Deen je prenio da se nasilni nerede širom najmoćnije zemlje svijeta polako smiruju, te da  večeras prvi put nakon četiri dana neće biti policijskog sata koji je proglašen 1. juna u čak 40 američkih gradova.

 

-Situacija u LA-u je konačno pod kontrolom nakon nekih par dana potpunog ludila. Ovo zaista niko nije mogao očekivati u ovakvoj mjeri posebno ne u vremenu pandemije i širenja virusa… Izgleda da na to niko nije ni obraćao pažnju proteklih dana koji su bili vrlo neugodni za sve stanovnike ovog velikog i prelijepog grada. Veliki dio LA-a je vandaliziran a posebno njegovi elitni dijelovi sto je zaista nevjerovatno. Čini mi se da su i nadležni ostali u šoku te nisu znali reagovati na najbolji mogući način – kaže nam Deen.

 

Dodaje kako ima sreću da je on u lijepom i vrlo sigurnom dijelu grada.

 

-Ali, bez obzira, kretanje nam je onemogućeno i nije uopšte poželjno izlaziti bez prijeke potrebe. Primorani smo biti u kućama. Posebno dio jučer je bilo opasno, ali  polako se situacija stabilizirala. Protesti još uveliko traju, ali bez znatnih incidenata što je ohrabrujuće. Moram biti iskren pa priznati da me je sve podsjetilo na sami početak rata u Sarajevu i tu jednu vrlo ružnu atmosferu. Ovdje je već danima vojska na ulicama, imamo policijski sat i konstantno čujemo helikoptere koji nadlijeću iznad cijelog grada te policijske sirene. To traje po čitav dan i noć pa je teško i zaspati – ističe Deen.

 

Opisuje da je strah itekako prisutan, ali misli da do većih nemira neće doći.

 

– To SAD ne bi dozvolile. Ovo je jedna vrlo delikatna situacija i tiče se rasizma koji godinama već tinja i koji je jako primjetan ovdje. Mislim da sve možete sami zaključiti po onome sto vidite i čujete svakodnevno putem CNN-a i drugih relevantnih svjetskih medija – kaže Deen.

 

Ipak, uvjeren je da nasilje neće trajati dugo, ali da će se morati napraviti velike promjene.

 

– Sjedinjene Američke Države očekuju historijski izbori u novembru i svi se nadaju boljoj budućnosti. Mislim da će odziv na izbore ove godine biti rekordan. Postoji, međutim, i problem Corona virusa koji još uvijek hara kroz cijelu USA. Postoji veliki strah od masovnog širenja zbog ovih protesta. To je možda i veća opasnost od novonastale situacije – prenio nam je Deen koji se nada da će ovog ljeta moći doći u svoj rodni grad.

 

– Volio bih doći u augustu na nekih mjesec dana i nadam se da ću uspjeti u tome. Poželio sam moje Sarajevo, porodicu i drage ljude – poručio je Deen na kraju razgovora za „Azru“.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 59

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još