Građani, oprez

Na snazi narandžasto upozorenje: Danas u BiH obilne padavine i jak vjetar

Hronika05.06.20, 08:15h

Na snazi narandžasto upozorenje: Danas u BiH obilne padavine i jak vjetar
Biometeorološke prilike su nepovoljne, izraženije u Hercegovini i Krajini

 

U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilne padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se prognozira uglavnom između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i preko 100 litara. Najmanje padavine se očekuje na istoku Bosne.

 

Vjetrovito u cijeloj zemlji. Očekuju se jaki, lokalno i olujni udari juga. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 17 i 24 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Meteoalarm je izdao za danas narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina i vrlo jakog vjetra sa olujnim udarima za područja Sarajeva, Mostara, Trebinja, Foče i Livna kao i žuto upozorenje za područje Banje Luke, Bihaća, Tuzle, Prijedora i Višegrada koji se odnosi na vjetrovito vrijeme i grmljavinu.

 

Biometeorološke prilike su nepovoljne, izraženije u Hercegovini i Krajini. Nestabilno vrijeme, praćeno kišom i južinom, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Poželjno je umanjiti aktivnosti. Negativni uticaj promjene vremena oslabiće u drugom dijelu dana, stoga će se i opšta slika postepeno popravljati.

 

Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje djelimično vedro vrijeme. U poslijepodnevnim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 stepeni.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!