Nužna izmjena Izbornog zakona BiH

Bez Kluba Srba u Domu naroda delegati SDP-a neće učestvovati u radu PFBiH

Front04.06.20, 19:09h

Bez Kluba Srba u Domu naroda delegati SDP-a neće učestvovati u radu PFBiH
SDPBiH poziva na održavanje lokalnih izbora u terminu za koji je bio predviđen, jer ne postoje nikakve prepreke da se CIK-u BiH osiguraju finansijska sredstva za njihovo održavanje. Svaki pokušaj da se izbori suspendiraju predstavlja rušenje demokratskog poretka u BiH

 

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici je naglasilo nužnost izmjene Izbornog zakona BiH radi što hitnijeg rješavanja pitanja deblokade formiranja vlasti i sve dublje krize vlasti na svim nivoima. 

 

Građani Bosne i Hercegovine su već skoro dvije godine taoci nesposobnih nacionalističkih elita, koje ne žele da formiraju vlast na federalnom nivou, dok Vijeće ministara BiH gotovo konstantno djeluje u nepotpunom i neustavnom sastavu. Prvo zbog neimenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH iz reda ostalih, a sada i zbog ostavke ministra sigurnosti BiH.

 

SDPBiH poziva na održavanje lokalnih izbora u terminu za koji je bio predviđen, jer ne postoje nikakve prepreke da se CIK-u BiH osiguraju finansijska sredstva za njihovo održavanje. Svaki pokušaj da se izbori suspendiraju predstavlja rušenje demokratskog poretka u BiH.

 

Na sjednici je istaknuto da SDPBiH neće podržati bilo kakve prijedloge o izmjenama Izbornog zakona koji ne vode uvođenju potpune ravnopravnosti svih građana BiH u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, ukoliko SDA pomišlja da takve ustupke napravi HDZ-u.

 

SDPBiH poziva SDA i HDZ da pristupe uspostavi vlasti u Federaciji BiH imenovanjem predsjednika i potpredsjednika FBiH, jer je iz dogovora o raspodjeli novca iz tranše MMF-a očito da je saradnja između SDA i HDZ neupitna.

 

Predsjedništvo SDPBiH je zatražilo da delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda pokrenu proceduru konstituiranja Kluba. Ukoliko se ne konstituira ovaj Klub, delegati i zastupnici SDP BiH neće učestvovati u radu u Parlamenta FBiH. SDPBiH ne želi davati legitimitet stanju u kome je cijeli jedan narod neravnopravan u FBiH i neće učestovati u radu dok se takvo stanje ne promijeni.

 

Predsjedništvo je potvrdilo svoje opredjeljenje da neće ponoviti grešku iz 2014. godine, kada su svojim potpisima omogućili izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. SDP-ovi delegati će nakon unutarpartijske procedure izaći s prijedlogom kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, čime ćemo još jednom pokazati da je problem s uspostavom vlasti u dvojcu SDA-HDZ, koji ne mogu da se slože oko bilo čega, osim oko krčmljenja narodnog novca.

 

Na sjednici je zaključeno da su pritisci na tužilaštva i sudove nedopustivi, naročito uz već izlizane manipulantske fraze o tome da je procesuiranje kriminala pojedinaca udar na narod. Osuđena je kao neprihvatljiva takva praksa kolektivizacije zločina i kriminalizacije cijelih naroda zbog nedjela pojedinaca, saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!