Oglasili se saopštenjem

VSTV: Kritika i propitivanje rada pravosuđa je legitimno pravo, ali je neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem

Hronika04.06.20, 16:38h

VSTV: Kritika i propitivanje rada pravosuđa je legitimno pravo, ali je neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem
VSTV podsjeća kako je nezavisnost pravosuđa preduslov za vladavinu prava i osnovna garancija pravednog suđenja

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) oglasilo se danas saopštenjem za javnost, koje je usvojeno na sjednici ovog regulatornog tijela, u kojem, između ostalog, navodi kako su kritika i propitivanje rada pravosuđa legitimno pravo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i predstavnika političkih stranaka.

 

- Sloboda izražavanja predstavlja jedan od suštinskih temelja demokratskog društva. U skladu sa tim i političko izražavanje uključuje sva pitanja koja se tiču društva uopšte. Stoga je kritika i propitivanje rada pravosuđa legitimno pravo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnika političkih stranaka - navode iz VSTV-a BiH.

 

Međutim, kako se nadalje navodi, sloboda izražavanja podliježe većem broju dozvoljenih ograničenja u koje spada i interes očuvanja autoriteta i nepristranosti pravosuđa.

 

VSTV podsjeća kako je nezavisnost pravosuđa preduslov za vladavinu prava i osnovna garancija pravednog suđenja.

 

- Izjave i saopštenja visokih političkih zvaničnika, date povodom rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu vezanom za nabavku respiratora, predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem i ugrožavanje integriteta tužilačkog sistema. Posebno su zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnog tužiteljici i postupajućim tužiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine - navodi se.

 

VSTVBiH smatra kako "političari moraju imati odgovornost za javno izgovorenu riječ, te posjedovati svijest da izrečenim stavovima mogu podstaći govor mržnje, koji u našem društvu postaje sve više legitiman oblik komunikacije".

 

Istovremeno, iz VSTV-a navode "da neprihvatljive izjave, koje su neposredni povod ovog saopštenja, nisu izolovan slučaj, već višegodišnja praksa predstavnika mnogih političkih partija i nosilaca javne vlasti".

 

- Takve neuravnotežene kritike koje upućuju političari neodgovorne su i mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Njima se može dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe koje je trenutno na nezadovoljavajućem nivou, te dovesti do napada na ustavnu ravnotežu demokratske države ili poticaja nepoštivanja sudskih odluka i demokratske podjele vlasti - navodi se u saopštenju.

 

To kako iz VSTV-a, također, navode, "nikako ne znači da nismo svjesni određenih manjkavosti i opravdanih kritika pravosudnog sistema. Stoga očekujemo od tužilaca da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučajevima bilo kakvih sumnji o zloupotrebama sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme aktuelne pandemije, kao i sve navode o korupciji uopšte".

 

VSTVBiH dijeli mišljenje da je u javnim nabavkama ključ za efikasnu i transparentnu javnu potrošnju, te poziva zakonodavnu vlast da unaprijede propise o javnim nabavkama, dok od tužilačkog sistema očekuje maksimalno intenziviranje rada na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, koji mora imati vidljive rezultate i napredak.

 

- Od nosilaca pravosudnih funkcija se očekuje da svojim radom otklone svaku sumnju da su izvršioci bilo kakvog neprimjernog političkog uticaja te da ovlaštenja koja su im povjerena vrše u skladu sa ustavom i zakonom - navodi se u saopštenju.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!