uživo/ stanje u bih

Koronavirus se vratio u Sarajevo, raste broj oboljelih u Tešnju, 23 nova u RS-u

Hronika04.06.20, 08:45h

Koronavirus se vratio u Sarajevo, raste broj oboljelih u Tešnju, 23 nova u RS-u
U Tešnju je broj zaraženih porastao na 93

 

11:50 -  Novi virus korona (SARS-CoV-2) u posljednja 24 sata potvrđen je kod 31 osobe u Republici Srpskoj, nakon testiranje 296 laboratorijskih uzorka, saopćeno je danas iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

 

Od 31 novozaraženog, 23 su radnici Fabrike obuće "Alfa" u Modriči.

 

Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Modriča pristupila je epidemiološkoj obradi svih zaposlenih, izvršeno je ispitivanje kontakata i anketiranje.

 

U saradnji s Institutom za javno zdravstvo RS preduzete su, kako je saopćeno, sve epidemiološke mjere i određena kućna izolacija za sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

 

Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Modriča nastavlja da provodi sve aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju širenja infekcije u ovoj fabrici.

 

Osim 23 osobe iz Modriče, koronavirusom su zaražene i tri osobe iz Banje Luke, dvije iz Dervente i po jedna iz Prnjavora, Doboja i Prijedora.

 

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su i dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu i ženi starije životne dobi iz Kotor-Varoša i Banje Luke, sa hroničnim udruženim oboljenjima.

 

Do sada je u RS-u potvrđeno 1.469 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 116 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

 

Oporavila se ukupno 991 osoba, a testirano njih ukupno 28.877.

 

Ukupan broj hospitaliziranih je 81, od kojih u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 21, a u općim bolnicama 60.

 

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 853 osobe, a nadzor je završen kod njih 34.694.

 

8: 30 - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od 259 testiranih uzoraka na koronavirus potvrđeno je novih 12 pozitivnih slučajeva.

 

Čak 11 novozarežnih je iz Tešnja, koji je postao žarište proteklih dana, dok je jedan slučaj zaraze zabilježen u Sarajevu čime se zaraza opet vratila u glavni grad BiH, a nakon što je posljednji evidentiran 16. maja.

 

U Tešnju je broj zaraženih porastao na 93.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još