SNAGA TELEKOMUNIKACIJA I TELEVIZIJE

Nova velika transakcija na medijskom tržištu: United Grupa preuzima udio u Forthnetu, vodećem grčkom provajderu

Mediji02.06.20, 20:24h

Nova velika transakcija na medijskom tržištu: United Grupa preuzima udio u Forthnetu, vodećem grčkom provajderu
Ova investicija prestavlja treću veliku transakciju od kada je BC Partners preuzeo United Grupu u martu 2019, zahvaljujući čemu će veličina prihoda United Grupe nakon završetka akvizicija preći 1.7 milijardi eura

 

 


United Grupa, vodeći telekomunikacioni i medijski operator u jugoistočnoj Evropi, postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacionoj kompaniji.


U okviru transakcije, United Grupa će preuzeti sve kreditne obaveze, konvertibilni dug i 36 posto akcijskog kapitala Kompanije, nakon uspješno završenih pregovora sa Nacionalnom bankom Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom, kao prodavcima.


Transakcija, čiji se detalji neće objavljivati, u procesu je standardnih regulatornih odobrenja.


Nakon Vivacoma i Tele2 Hrvatska u 2019. godini, ova investicija prestavlja treću veliku transakciju od kada je BC Partners preuzeo United Grupu u martu 2019, zahvaljujući čemu će veličina prihoda United Grupe nakon završetka akvizicija preći 1.7 milijardi eura.


Ulazak kompanije na grčko tržište predstavlja još jedan korak u njenoj evropskoj strategiji rasta i dodatno potvrđuju poziciju lidera u industriji u kojoj posluje, od sada u osam zemalja širom regiona. Forthnet je vodeći provajder usluga kućne zabave i komunikacija u Grčkoj. Zapošljava blizu 1.000 ljudi, i pruža usluge za gotovo 700.000 korisnika i preko 40.000 kompanija, navode iz United Grupe.


- Drago nam je što će se Forthnet pridružiti United Grupi i u isto vreme sam uzbuđena što nastavljamo da jačamo naše poslovanje i pružamo našim korisnicima širom regiona širok spektar vrhunskih usluga. Vidimo veliku priliku u saradnji sa Forthnet-om, kako bismo im omogućili dalji rast usluga televizije i ulazak na tržištu mobilne telefonije i sa zadovoljstvom proširujemo naše prisustvo ulaskom na grčko tržište - rekla je Viktorija Boklag, izvršna direktorica United Grupe.


- Poslovni model, menadžment, tehnologija i regionalno liderstvo United Grupe su ključni pokretači njenog organskog rasta, koji se dodatno ubrzao sticanjem i integrisanjem jakih lokalnih biznisa. Pozicija Forthneta kao dinamičnog domaćeg igrača pruža nam snažno uporište za širenje na rastuće i evoluirajuće grčko tržište koje vidimo kao stratešku lokaciju United Grupe. Radujemo se što ćemo sarađivati sa Forthnetom na daljem širenju usluga koje on može ponuditi kupcima - dodao je Nikos Stathopoulos, partner u BC Partners i predsjednik United Grupe.


- Današnji sporazum je događaj od strateškog značaja za grčko tržište telekomunikacija i televizije. Ulazak United Grupe, vodećeg telekomunikacionog i medijskog provajdera u regionu, potvrđuje stratešku vrednost Forthneta i daje nove perspektive našoj kompaniji. Značajan rast tržišta interneta i televizije na kojima smo već aktivni, kao i potencijal usluga mobilne telefonije koju pripremamo da pokrenemo, stvara snažno investiciono okruženje za nas i mogućnost da iskoristimo znanje i iskustvo menadžmenta, mreže i tehnologije United Grupe - rekao je generalni direktor Forthneta gospodin Panos Papadopoulos.


U okviru United Grupe posluje i TV N1.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!