PROBLEMI U O.Š. 'Vladislav Skarić'

Ogorčeni roditelji u Sarajevu izlaze na ulice: Našoj djeci tri-četiri učiteljice prodefiluju u toku jedne školske godine!

Hronika02.06.20, 19:19h

Ogorčeni roditelji u Sarajevu izlaze na ulice: Našoj djeci tri-četiri učiteljice prodefiluju u toku jedne školske godine!
U srijedu, 03. juna, u 11:30 sati, roditelji O.Š. Vladislav Skarić u Sarajevu organizuju protestnu šetnju ispred ove osnovne škole, odakle će krenuti prema Vladi KS i Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo

 

 


Roditelji učenika III-2 razreda sarajevske Osnovne škole „Vladislav Skarić“, (u ulici Terezija 48) obratili su se medijima, iznoseći problem sa stalnim mijenjanjem učiteljica, koji nisu uspjeli da riješe ni sa menadžmentom škole, ni sa resornm ministarstvom. 


U svom pismu navode: 


Početkom nove školske 2019/2020. godine III razred podijeljen je u dva odjeljenja, vrlo netransparentno, bez ikakvog dogovora sa roditeljima, pri čemu je pola učenika diskriminisano jer su dobili „novu“ učiteljicu, a dok su ostali učenici imali privilegiju da ostanu sa svojom „starom“ učiteljicom.

 
Nedugo poslije upućivanja dopisa Ministarstvu obazovanja, nauke i mladih KS kao i Prosvjetno – pedagoškom zavodu Kantona Sarajevo, dana 10.09.2019. godine od strane roditelja jednog učenika, obaviješteni smo od strane menadžmenta škole da je uvažen i prihvaćen prijedlog da se nastava podijeli tako da pola predmeta predaje njihova „stara“ učiteljica, a drugu polovinu „nova“ učiteljica, čime se ispravila nepravda nanesena djeci na početku školske godine.


Nastava se počela odvijati, djeca su se počela navikavati na novu učiteljicu i drugačiji metod odnosno način rada i izgledalo je da su problemi prevaziđeni, da bi nedugo zatim „nova“ učiteljica završila na bolovanju, a krajem prvog polugodišta smo obaviješteni da ista učiteljica neće nastaviti rad u ovoj školi, da će biti angažovana nova i da će to biti trajnije i bolje rješenje. U ovom periodu dok je „nova“ učiteljica bila na bolovanju našoj djeci je predavala učiteljica koja je na pripravničkom stažu u školi.

 
Početkom drugog polugodišta dolazi nova učiteljica i opet ide period privikavanja, djeca se adaptiraju, snalaze, privikavaju u nadi da su konačno dobili učiteljicu za stalno, uglavnom svi su zadovoljni, škola ide uobičajenim tokom, zatim dolazi i teški period pandemije COVID 19, online nastave, uspješnog adaptiranja na nove uslove, svi se problemi uspješno prevazilaze, da bi 26.05.2020. godine bili obaviješteni da se prekida ugovor o radu i sa tom učiteljicom i to nevjerovatnih deset dana prije kraja školske godine.


Mišljenja smo da bi se dosadašnjoj učiteljici, u skladu sa važećim zakonskim propisima, trebao produžiti ugovor o radu najmanje do završetka školske godine i održavanja nastavničkih vijeća i ostalih poslova koji su vezani za završetak školske godine, a onda u toku ljetne pauze iznaći trajnije rješenje ovog problema (ugovor o stalnom radnom odnosu jer potreba postoji i naredne dvije godine, dok se ne izvede generacija) tj. ostanka učiteljice Adele, kako bi pomenuta učiteljica nastavila kontinuitet u radu sa djecom, jer to ova djeca stvarno zaslužuju, da imaju iste uslove kao i njihovi vršnjaci, a ne da im tri-četiri učiteljice prodefiluju u toku jedne školske godine - pišu roditelji djece III-2 O.Š. "Vladislav Skarić" u Sarajevu.

 
Zbog svega toga u srijedu, 03. juna u 11:30 sati, organizuju protestnu šetnju ispred ove osnovne škole, odakle će krenuti prema Vladi KS i Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. 


- Evidentno je da menadžment O.Š. "Vladislav Skarić" nije u stanju da smostalno riješi ovaj problem sa nastavnim osobljem u trećem razredu ove škole, što se direktno odražava preko nejakih pleća naše dječice. U skladu sa svim navedenim tražili smo kako pismenim tako i usmenim putem pomoć kako menadžmenta škole tako i ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, međutim naišli smo na ignorantski odnos i na šutnju. Mi roditelji smo odlučni da idemo do kraja za boljitak naše djece - poručuju roditelji na kraju pisma. 

 

U izjavi za Radio Sarajevo, direktor O.Š. „Vladislav Skarić" Meho Pirić je rekao da neće kršiti zakon po cijenu da odstupi s pozicije, te da problem nije do škole. Pojasnio je i da je škola po konkursu angažirala učiteljicu koja je vodila razred dva mjeseca i potom otišla na bolovanje, a onda tražila raskid ugovora.


- Tada je već prošlo vrijeme konkursa. Angažovali smo drugu kolegicu, pripravnicu, na četiri mjeseca jer je Zakon o radu propisao da je to maksimum. Njoj je istekao ugovor. Ne možemo ga produžiti jer zakon to ne dozvoljava. Zakon je rekao da se bez konkursa može sklopiti ugovor na četiri mjeseca, a prekid ne smije biti kraći od 60 dana. Za ovaj period od deset dana, do kraja školske godine, angažovali smo kolegicu koju djeca poznaju od ranije - pojasnio je Pirić.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još