Sjednica NSRS

Dodik: Rezolucija podvala Sarajeva, Šarović stoji iza tog dokumenta

Front01.06.20, 13:18h

Dodik: Rezolucija podvala Sarajeva, Šarović stoji iza tog dokumenta
Pozvao je entitetske parlamentrace da se Rezoluciju o poštovanja žrtava fašističkog režima i pokreta odbace kao neprihvatljivu za RS i Srbe

 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrat (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je 20. maja usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, počiva na potpunom revizionizmu.

 

Cilj tog dokumenta je, kaže, da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu.

 

- Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kojem je htjelo da podvali ozbiljne političke neistine te ponizi srpske žrtve - ustvrdio je Dodik u obraćanju poslanicima Narodne skupštine.

 

Pozvao je entitetske parlamentrace da se Rezoluciju o poštovanja žrtava fašističkog režima i pokreta odbace kao neprihvatljivu za RS i Srbe.

 

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao da je da ta stranka stojii iza rezolucije, koja je, kako kaže, samo jedna od više usvojenih u posljednjih nekoliko godina. 

 

Niko u paralamentu RS ne govori o samom povodu Rezolucije, a to je, kaže, misa za Bleiburg u Sarajevu.

 

- Tanak je led onih koji su odlučili da sazovu ovu posebnu sjednicu – rekao je Šarović i dodao da vladajuća većina u RS pokušava da Rezoluciji da neko drugo značenje, kao i da ublaži to što je Milorad Dodik predao jasnovačku građu, što je, kako navodi, historijska greška. 

 

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović poručio je, obraćajući se na posebnoj sjednici, da je Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, s obzirom na njen sadržaj, a još više na posljedice koje će, kako tvrdi, polučiti ili ih je već polučila, sasvim "nepotreban politički dokument i nije ga trebalo usvajati iz više razloga".

 

Izrazio je nadu da je Dom naroda parlamenta BiH neće ni razmatrati, "a kamoli usvojiti".

 

- Iako je ona na snazi manje od desetak dana, ona je i za toliko kratko vrijeme već izazvala brojne nesporazume i nedoumice, tenzije i političke sukobe, učvrstila stare i iskopala nove rovove podjela i razdora, kako u Bosni i Hercegovini, tako, i još više, u samoj RS – rekao je on.

 

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić je, u ime podnosilaca zahjteva za održavanjem 14. posebne sjednice. istakao da je usvajanje Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta opasan čin, jer su sramno prekrojene istorijske činjenice i parlament je zato mora odbaciti.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još