Predmet 'Respiratori'

Sud BiH odlučio: Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić izlaze na slobodu

Front31.05.20, 15:26h

Sud BiH odlučio: Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić izlaze na slobodu
Njima trojici, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za udruživanje radi činjena krivičnih djela u predmetu Respiratori, Sud BiH je odredio mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i razgovaranje o predmetu

 

 

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, potvrđeno je Oslobođenju u Sudu BiH.

 

Njima trojici, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za udruživanje radi činjena krivičnih djela u predmetu Respiratori, Sud BiH je odredio mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i razgovaranje o predmetu.

 

Novalić, Solak i Hodžić bit će pušteni u naredna dva sata.

 

Premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku te vlasniku Srebrene maline Fikretu Hodžića, osumnjičenim u aferi Respiratori "teškoj" 10,5 miloina KM.

 

Pritvaranje ove trojke Tužilaštvo je, podsjećamo tražilo zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. Za Novalića je pritvor tražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

 

Ročište na kojem su odbrana i Tužilaštvo iznosili argumente za i protiv određivanja pritvora trajalo je oko sedam sati i završeno je jutros oko 3 sata.

 

Na maratonskom ročištu tužioci Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić iznijeli argumente Tužilaštva pred sutkinju Tatjanu Kosović, a među dokazima našla se i viber komunikacija sa Novalićevog mobilnog telefona koji je oduzet nekoliko dana ranije, gdje je, kako je rečeno, dio poruka obrisan kada je otvorena istraga.

 

Tužioci su se fokusirali i na prebacivanje novca Federalnoj upravi civilne zaštite, koja je zatim novac uplatila "Srebrenoj malini" za kupovinu respiratora.

 

Optužba tvrdi da je Hodžić pokušavao pronaći što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protivpravnu imovinsku korist.

 

Vasvija Vidović, advokatica Novalića, poručila je da Novalić nije učinio ništa mimo onog što je Vlada u okolnostima pandemije morala učiniti.

 

Ona smatra da Tužilaštvo nema dokaza, da je konstruisalo kriminogene radnje federalnog premijera, koji nije odgovoran za djela svojih saradnika. Ocijenila je da je Vlada Federacije BiH nakon proglašenja stanja prirodne nesreće 16. marta morala obezbijediti finansijska sredstva u budžetu, ali da njihova upotreba nije u njenoj nadležnosti.

 

"Naredbu o upotrebi novčanih sredstava daje Federalni štab Civilne zaštite, dakle ne Vlada, ne premijer", rekla je Vidović.

 

Novalić je tokom kratkog obraćanja rekao da je frustriran izlaganjem tužilaca i da samo još fali da kažu da su "naručili pandemiju od Kineza".


Naveo je da mu Tužilaštvo stavlja na teret i krivično djelo pranje novca, što je nonsens, te je pojasnio da je po definiciji pranje novca ubacivanje novca stečenog kriminalnim radnjama u legalne tokove, tako da je nemoguće pranje novca uplaćivanjem iz budžeta, što je, po njemu, opasno neznanje tužilaca.

 

Novalić, Solak i Hodžić se, podsjećamo, terete za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 156

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još