Danas će biti poznata sudbina Novalića, Solaka i Hodžića

Sud BiH odlučuje o pritvoru osumnjičenima u slučaju 'Respiratori'

Front31.05.20, 12:40h

Sud BiH odlučuje o pritvoru osumnjičenima u slučaju 'Respiratori'
Advokati osumnjičenih izjavili su da očekuju da će njihovi branjenici biti pušteni da se brane sa slobode i da bi određivanje jednomjesečnog pritvora moglo dovesti do pada Vlade FBiH

 

Nakon što je u Sudu BiH završeno ročište u slučaju "Respiratori", danas bi sud trebalo da donese odluku o određivanju mjera pritvora.

 

Naime, tužilački tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je jučer prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću.

 

Advokati osumnjičenih izjavili su da očekuju da će njihovi branjenici biti pušteni da se brane sa slobode i da bi određivanje jednomjesečnog pritvora moglo dovesti do pada Vlade FBiH, dok su tužioci poručili da je određivanje pritvora jedina zaštita istrage koju provode u tom predmetu.

 

Tužilaštvo tereti pomenutu trojicu da su, koristeći vanrednu situaciju izazvanu pandemijom, osmislili plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

 

Tvrde da je po tom planu Novalić iskoristio poziciju premijera FBiH kako bi sredstva bila stavljena na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, a kako bi bio sklopljen ugovor s firmom "Srebrena malina".

 

Sa svoje strane, premijer Novalić je rekao da Tužilaštvo pokazuje brutalno neznanje o radu Vlade, te se osvrnuo i na isticanje zaključka 6. sa proširene sjednice Vlade FBiH kojim se odobrava medicinskim ustanovama nabavka potrebne opreme. Tužilaštvo to problematizira na način što tvrdi da Federalna uprava civilne zaštite nije medicinska ustanova.

 

- Zaključak 6. se odnosi samo na naše kliničke centre čiji smo mi vlasnik, za sve druge je nadležna Federalna uprava civilne zaštite da nabavlja - pojasnio je Novalić i rekao da to dvoje nema veze jedno s drugim.

 

Iz Tužilaštva navode da je Hodžić prikrio da njegova kompanija nema uslova za prometovanje medicinskim sredstvima i opremom.

 

Ponuda "Srebrene maline" navodno je uručena direktno Fahrudinu Solaku u vrijeme dok je obavljao funkciju direktora Federalne uprave Civilne zaštite.

 

Tužilaštvo BiH obrazložilo je da je zatražilo određivanje pritvora za osumnjičene u predmetu nazvanom "Fadil Novalić i drugi" zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i saučesnike.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!