VIDEO/ nastalo davne 1700. godine

Predivno 'wellnes selo' - cijelo na prodaju: Pandemija je zaustavila tržište nekretnina, ali ovo je drugačija priča...

Biznis Klub30.05.20, 18:55h

Predivno 'wellnes selo' - cijelo na prodaju: Pandemija je zaustavila tržište nekretnina, ali ovo je drugačija priča...
Selo datira iz 1700. godine kada je liječnik Samuel Skragge otkrio izvor vode u Satri i kupio okolno zemljište. Potom je sagradio bunar, kuću sa izvorima, bolnicu, crkvu i stanove

 


Pandemija koronavirusa možda je zaustavila većinu globalnog tržišta nekretnina, ali u Švedskoj, koja nikada nije u potpunosti upala u blokadu, jedno selo je na prodaju za 70 miliona švedskih kruna (7,3 miliona dolara).


Satra Brunn je “wellness selo” na periferiji glavnog grada Švedske Stockholma.


Selo datira iz 1700. godine kada je liječnik Samuel Skragge otkrio izvor vode u Satri i kupio okolno zemljište. Potom je sagradio bunar, kuću sa izvorima, bolnicu, crkvu i stanove.


To je bilo u vrijeme kada je rasla popularnost prirodnih izvora, jer se smatralo da piće i kupanje u visokokvalitetnoj vodi imaju balansirajući i iscjeljujući efekat na zdravlje i dobrobit.


Gosti su pozvani da piju vodu svaki dan. Ponuđene su i tople ili hladne kupke, jer se vjerovalo da pomažu u emocionalnoj ravnoteži.


Potom je 1740-ih zemljište i kuće kupio biskup iz grada Vasterasa, koji ih je nekoliko godina kasnije prepustio univerzitu Uppsala, jednom od najboljih švedskih univerziteta.


Godine 2002. univerzitet je prodao Satru Brunn grupi od 16 lokalnih poduzetnika, a selo se od tada vodi kao mjesto za spa turizam. Od 2015. godine u selu posluje i punionica, koja je uključena u prodaju. To je jedan od sedam izvora koji su dobili najviše svjetske nagrade za čistoću u Švedskoj.


Satra Brunn i sve nekretnine registrirane su kao d.o.o., što znači da nema ograničenja za strane kupce, rekao je broker Jonas Martinsson, koji je arhitekturu sela opisao kao “šetnju kroz vrijeme”.

 

 

(Biznisinfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!