u iščekivanju odluke o pritvoru

Šutnja iz SIPA-e i Tužilaštva BiH, a tužiteljica Tadić baca dodatnu sumnju: Da li se prvo (po)hapsilo pa tražili dokazi?!

Front30.05.20, 13:49h

Šutnja iz SIPA-e i Tužilaštva BiH, a tužiteljica Tadić baca dodatnu sumnju: Da li se prvo (po)hapsilo pa tražili dokazi?!
Nije ovo prvi put da Tužilaštvo BiH hapsi pa pribavlja dokaze

 


Prolazi drugi dan otkako su slobode lišeni federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme Srebrena malina Fikret Hodžić, zbog sumnji na malverzacije oko nabavke 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM. 


Iz dvije ključne institucije SIPA-e i Tužilaštva BiH nema zvaničnih informacija o trojici osumnjičenih, osim što iz Tužilaštva poručuju da „tužiteljski tim radi“. 


Danas oko 18 sati ističe zakonski rok od 24 sata u kojem Tužilaštvo BiH može prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora ili neke od mjera zabrane. Sud će nakon tog prijedloga imati 24 sata da donese odluku. Ni advokati odbrane nemaju sve potrebne informacije kako bi mogli pripremiti se za eventualno ročište. 


S obzirom na interes javnosti koja budno prati ovaj slučaj nejasno je zašto Tužilaštvo BiH ne izlazi u javnost barem sa krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret. Nije ovo prvi put da Tužilaštvo BiH hapsi pa pribavlja dokaze. 


Iako o samom slučaju nije smjela govoriti, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić u petak navečer je na FACE TV kazala da zna šta će tužioci uraditi, ali da ne može o tome iznositi detalje.  


Na taj način bacila je dodatnu sumnju na ovaj slučaj, a imajući u vidu da je slobode lišen premijer FBiH u vrijeme kada Vlada ima brojne obaveze zbog pandemije koronavirusa te su brojni procesi zaustavljeni, postavlja se pitanje da li je to i bio cilj. 


Konačan epilog ove dvodnevne tajanstvene sage Državnog tužilaštva danas bi trebao biti poznat. 

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još