Jelka Miličević nije 'prva zamjenica premijera'

Kormilo vođenja Vlade Federacije BiH preuzima Vesko Drljača iz SBB-a?!

Front29.05.20, 17:38h

Kormilo vođenja Vlade Federacije BiH preuzima Vesko Drljača iz SBB-a?!
Nejasno je zašto se Jelka Milićević lažno nameće kao „prva zamjenica“ i ta koja će zamijeniti Fadila Novalića ukoliko aktuelnom premijeru bude određen jednomjesečni pritvor. Uzimajući u obzir da pripadnici Hrvata imaju predsjednika FBiH, ministra financija FBiH, bilo bi, smatra se u Saraevu, jako pogubno i opasno prepustiti HDZ-u da preuzme i vođenje izvršne vlast u FBiH.

 

Ne prestaju stizati reakcije na hapšenje Fadila Novalića. Sjednica Vlade FBiH danas je otkazana jer Jelka Milićević kaže da treba dobiti pismeno ovlaštenje premijera FBiH da rukovodi sjednicom.


Međutim, potpuno lažno se nameće teza da je Jelka Milićević „prva zamjenica premijera“ a Vesko Drljača „drugi zamjenik“. Takva formulacija nije nigdje pravno utemeljena. Niti u Ustavu FbiH, niti u Poslovniku o radu Vlade FBiH, kao ni u Zakonu o Vladi FBiH.


Naime, prema Ustavu FBiH zamjenik premijera odgovoran je da:


         (I) obnaša dužnosti ministra za odbranu ili ministra vanjskih poslova;
         (II) pomaže premijeru u provedbi politike i izvršavanju zakona Federacije;
         (III) odlučuje da li će se tražiti mišljenje Ustavnog suda; i
         (IV) obnaša dužnost premijera kad to ovaj ne može ili kad je mjesto ispražnjeno sve dok novi premijer ne preuzme dužnost.


Poslovnik o radu Vlade FBiH navodi da „zamjenici premijera pored ovlasti utvđenih Ustavom Federacije, zamjenici premijera obnašaju dužnost federalnog ministra i pomažu premijeru u vršenju njegovih poslova. U izočnosti premijera i uz njegovu suglasnost, zamjenici premijera vrše poslove koje premijer odredi. 


Zakon o Vladi FBiH kaže u Članu 10. da:


„Zamjenici premijera/predsjednika Vlade Federacije pomažu premijeru/predsjedniku Vlade Federacije u obavljanju njegovih poslova. 


U slučaju odsutnosti premijera/predsjednika Vlade Federacije ili u drugim slučajevima kada premijer/predsjednik Vlade Federacije nije u mogućnosti da obavlja dužnost, zamjenjuje ga jedan od zamjenika premijera/predsjednika Vlade Federacije kojeg on odredi. U slučaju kada premijer/predsjednik Vlade Federacije nije u mogućnosti da odredi koji od zamjenika premijera/predsjednika Vlade Federacije će ga zamjenjivati, kao i u slučaju upražnjenjenja mjesta premijera/predsjednika Vlade Federacije, dok novi premijer/predsjednik Vlade Federacije ne preuzme dužnost, predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, odredit će jednog od dva zamjenika premijera/predsjednika Vlade Federacije koji će obavljati dužnost premijera. Premijer/predsjednik Vlade Federacije, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina svoja ovlaštenja prenijeti na zamjenike premijera/predsjednika Vlade Federacije".


Dakle, nejsano je zašto se Jelka Milićević lažno nameće kao „prva zamjenica“ i ta koja će zamjeniti Fadila Novalića ukoliko aktuelnom premijeru bude određen jednomjesečni pritvor. 


Uzimajući u obzir da pripadnici Hrvata imaju predsjednika FBiH, ministra financija FBiH, bilo bi, smatra se u Saraevu, jako pogubno i opasno prepustiti HDZ-u da preuzme i vođenje izvršne vlast u FBiH. 


SDA zbog toga ima obavezu da ovlasti Veska Drljaču iz SBB-a da obavlja dužnosti premijera ukoliko Novaliću bude određen jednomjesečni pritvor. 


Međutim, postoji i tu niz otvorenih pitanja kada su pitanju trenutni odnosi između SDA i SBB. Danas je to u svojim izjavama ovdašnjim medijima donekle reklasirao Fahrudin Radončić svojom izjavom da SBB još uvijek čvrsto stoji u koaliciji sa SDA na federalnom nivou.


Pokušali smo dobiti komentar Drljače, ali nam se nije javljao na telefon. 

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još