nakon što je proveo noć u sipa-i

Šta će biti s Vladom FBiH, nakon hapšenja premijera Novalića?

Front29.05.20, 07:59h

Šta će biti s Vladom FBiH, nakon hapšenja premijera Novalića?
Za danas je u Sarajevu najavljena sjednica Vlade FBiH. S tim u vezi nameće se pitanje kakav će biti njegov status u narednom periodu te ko će obavljati funkciju predsjednika Federalne vlade

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uhapšen je sinoć u okviru afere "Respiratori", teške 10,5 miliona maraka. On je više sati saslušavan u SIPA-i, a potom je određeno njegovo zadržavanje.

 

Za danas je u Sarajevu najavljena sjednica Vlade FBiH. S tim u vezi nameće se pitanje kakav će biti njegov status u narednom periodu te ko će obavljati funkciju predsjednika Federalne vlade - piše Avaz

 

Ovo pitanje definirano je Zakonom o Vladi FBiH. U članu 10 ovog Zakona stoji da u slučaju odsutnosti premijera ili u drugim slučajevima, tu dužnost obavljaja njegov zamjenik. 

 

zakon-vlada-fbih


-  Zamjenik premijera pomaže premijeru u obavljanju njegovih poslova i vrši i druge poslove utvrđene Ustavom Federacije. Zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera - stoji u Zakonu. 

 

Dakle, Novalićevu funkciju bi, prema odredbama ovog zakona mogli obavljati njegovi zamjenici - Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (HDZ BiH) koja je prvi zamjenik ili drugi zamjenik premijera, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još