Uživo/ Korona virus u BIH

I Sarajevo pokleklo: Otkrivena jedna novozaražena osoba, 19 pozitivnih iz tešanjskog klastera

Hronika28.05.20, 10:03h

I Sarajevo pokleklo: Otkrivena jedna novozaražena osoba,  19 pozitivnih iz tešanjskog klastera
Izliječene su 103 osobe, četiri strana državljana su izmještena na liječenje izvan BiH, dok je šest osoba preminulo od posljedica ove bolesti

 

10:03 - U protekla 24 sata, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo,  testirano je 77 osoba, od kojih je jedna pozitivna na koronavirus, dok je jedna u isto vrijeme izliječena.


Trenutno je jedan aktivan slučaj u KS-u i danas nema pacijenta na bolničkom liječenju.


Izliječene su 103 osobe, četiri strana državljana su izmještena na liječenje izvan BiH, dok je šest osoba preminulo od posljedica ove bolesti.


U odnosu na prethodni dan, sedam lica je manje prijavljeno na evidenciji Službe za zapošljavanje KS, tako da ukupan broj prijavljenih od proglašenja prirodne nesreće iznosi 5.875. Trenutno se na evidenciji Službe nalazi 63.904 lica.

 

09:54 - U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata izvršeno testiranje 479 laboratorijskih uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod devet osoba - saopćeno je danas iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

 

Radi se o šest muškaraca i tri žene. Troje zaraženih je iz Banje Luke, dvoje iz Teslića i po jedno iz Mrkonjić Grada, Dervente, Modriče i Doboja.

 

Do sada su u RS potvrđena 1.383 slučaja virusa korona, a preminulo je 110 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

 

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su dva smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o jednom muškarcu i ženi, srednje i starije životne dobi iz Banje Luke, s hroničnim udruženim oboljenjima.

 

Od novog virusa korona, u tom bh. entitetu do sada su se oporavile 833 osobe, a testirano je njih ukupno 25.737.

 

Ukupan broj hospitaliziranih je 114, i to u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 41, a u općim bolnicama 73.

 

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 2.590 osoba, a nadzor je završen kod njih 32.464, potvrđeno je iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

 

08:28 - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 225 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

 

Kako je potvrdila generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, pozitivno je bilo 19 uzoraka.

 

Svih 19 pacijenata je iz Tešnja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!