FOTO/ U svrhu smanjenja zagađenja zraka u KS

Otvorena prva javna punionica gasom u BiH: 'Nadamo se da će veći broj vozila koristiti plin kao pogonsko gorivo'

Biznis Klub27.05.20, 18:58h

Otvorena prva javna punionica gasom u BiH: 'Nadamo se da će veći broj vozila koristiti plin kao pogonsko gorivo'
Od danas CNG punionica na usluzi je svim građanima, odnosno fizičkim i pravnim licima, kao i turistima koji dolaze u naš grad

 

Danas je zvanično puštena u rad prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama. Projekat u vrijednosti od 1.905.690 KM realiziran je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevogasa, a nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut.  

 

Svečanom otvaranju CNG punionice su prisustvovali premijer Vlade KS Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, kao i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

 

mario-nenadic-cng-punionica

 

Premijer Nenadić je istakao da je cilj da svaka Općina u Kantonu Sarajevo ima javnu punionicu. Ministrica Glamoč, koja je obavljala funkciju direktorice Sarajevogasa u vrijeme kada je pokrenut projekat izgradnje punionice, istakla je da će punionica omogućiti znatno niže troškove preduzećima koja odluče da koriste CNG kao pogonsko gorivo za motorna vozila. Posebno, kako je naglasila, ovo se odnosi na vozila javnog gradskog prijevoza. Ministar Adi Kalem je izrazio nadu da će zbog otvaranja prve javne punionice veći broj vozila početi koristiti gas kao pogonsko gorivo, što će u konačnici pozitivno uticati na kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo.

 

CNG punionica dio je strateškog opredjeljenja Sarajevogasa i nastojanja da se Kanton Sarajevo uvrsti među okolinski proaktivne sredine, te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi, naglasio je v.d direktor KJKP Sarajevogas Samir Pajević.

 

Naime, sva relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su da upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste komprimirani prirodni gas (CNG), omogućuje ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvaliteta zraka. Također, puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina će biti uvrštena na CNG mapu Evrope.

 

cng-punionica-otvorenje

 

Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo su javni gradski prevoz, taxi vozila, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije, privredni subjekti i stanovništvo Kantona Sarajevo.

 

Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila.

 

Podsjećamo, sporazum o finansiranju projekta ”Izgradnja punionice vozila na prirodni gas” potpisali su 13.07.2018. godine, KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Nakon dobijanja urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje, realizacija projekta počela je 27.06.2019. godine, a građevinski radovi su okončani polovinom oktobra 2019. godine. Nakon završetka građevinskih radova, uslijedili su postupci pribavljanja upotrebne dozvole za izgrađeni objekat, utvrđivanje prodajne cijene kompresovanog prirodnog gasa i drugih saglasnosti nadležnih organa. U maju 2020. godine stekli su se uslovi za stavljanje CNG punionice u funkciju.

 

Od danas, CNG punionica na usluzi je svim građanima, odnosno fizičkim i pravnim licima, kao i turistima koji dolaze u naš grad.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAAGZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!