Pregledaju dokumentaciju u vezi sa nabakom respiratora

SIPA i Tužilaštvo BiH ušli i u KCUS: Zašto je Fahrudin Solak KCUS-u platio 900.000 maraka?!

Hronika27.05.20, 18:33h

SIPA i Tužilaštvo BiH ušli i u KCUS: Zašto je Fahrudin Solak KCUS-u platio 900.000 maraka?!
Radi se o nastavaku istrage, a do sada je SIPA izuzela dokumentaciju iz Vlade FBiH, FUCZ, Zavoda za javno zdravstvo FBiH

 

 

Osnovni cilj današnje provjere, koju su istražitelji SIPA-e proveli po nalogu Tužilaštva BiH na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, je cjelokupna korespodencija između KCUS-a i Federalne uprave civilne zaštite, u periodu od 1. marta ove godine do danas, a u vezi sa svim javnim nabavkama, saznaje Oslobođenje od dobro obaviještenih izvora bliskih istrazi.

 

- Osnovna "meta" pretrage je dokumentacija i prepiska između KCUS-a i FUCZ-a u vezi sa nabavkom respiratora putem firme Srebrena malina. Međutim, postoje i druge javne nabavke koje su predmet interesovanja istražitelja. Među njima je i uplata Federalne uprave civilne zaštite prema KCUS-u. Istražitelje interesuje koja je svrha ove uplate. Navodno, ova transakcija je provedena mimo bilo kakvih zakonbom propisanih procedura - kazali su izvori Oslobođenja.

 

Također, istražitelji ispituju i sve ostale javne nabavke koje je KCUS proveo, ili je povezan s njima, u proteklom periodu, a među njima je i nabavka 150.000 testova za koronavirus.

 

Kako saznaje Oslobođenje, istražitelji su u KCUS došli jutros u osam sati, a provjere su vršili sve do kraja radnog vremena. Nije isključeno da će se provjere na KCUS-u vršiti i narednih dana.

 

U toku ovih provjera istražitelji su posebnu pažnju posvetili dokumentaciji u službama za javne nabavke i finansije, kao i u kabinetu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

 

(Oslobodjenje/DEPO PORTAL/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još