TEMPERATURE SVE NIŽE, NA PLANINAMA SNIJEG

Građani, mrznite se! Hoće li KJKP 'Toplane Sarajevo' uključiti grijanje ili ostaviti hladne stanove i narednih dana?!

Hronika27.05.20, 15:08h

Građani, mrznite se! Hoće li KJKP 'Toplane Sarajevo' uključiti grijanje ili ostaviti hladne stanove i narednih dana?!
Na stranici KJKP 'Toplane Sarajevo' stoji pojašnjenje da "naredna sezona grijanja počinje nakon što se u prethodna dva uzastopna dana, a prema podacima nadležne meteorološke službe, utvrdi srednja dnevna temperatura spoljnjeg vazduha od 12C ili niža"

 

 


Iako smo duboko u mjesecu maju, a sezona grijanja je zvanično završena, prethodnih dana temperature su jedva dosezale 10-tak stepeni, čak i niže, dok je na planinama padao snijeg.


Shodno tome, u stanovima i objektima koji se zagrijavaju preko KJKP 'Toplane Sarajevo' izuzetno je hladno, a kako slično vrijeme meteolorolozi prognoziraju i za naredne dane, za očekivati je da korisnicima usluga centralnog grijanja radijatori budu topli makar u jutarnjim i večernjim satima.   


Na stranici KJKP 'Toplane Sarajevo' stoji pojašnjenje da "naredna sezona grijanja počinje nakon što se u prethodna dva uzastopna dana, a prema podacima nadležne meteorološke službe, utvrdi srednja dnevna temperatura spoljnjeg vazduha od 12C ili niža, i to najkasnije 15. oktobra 2020. godine".


Međutim, kako je temperatura i prethodnih dana, a kako se čini i narednih, u prosjeku ispod 12 stepeni, pitanje smo uputili na adresu KJKP "Toplane Sarajevo"... Evo šta kažu:

 

- U skladu sa članom 18. Uredbe o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, termoenergetska postrojenja i instalacije davaoca usluge i korisnika usluge treba da budu pogonski spremni od 20. septembra do 15. maja.

 

S obzirom da su u skladu sa navedenim članom Uredbe o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, ispunjeni uslovi za završetak sezone grijanja, grijna sezona 2019/2020. je završena 17.05.2020. godine, kako smo i obavjestili javnost i sva naša postrojenja su u postupku  redovnog remonta i pripreme za narednu sezonu grijanja. Za ponedjeljak je najavljena i redovna inspekcija neophodna u cijelom procesu kako bi postrojenja bila spremna pravovremeno.


Zbog specifičnosti situacije, Uprava KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. je u stalnoj komunikaciji sa stručnim službama koje su Upravu informisale da su postrojenja otvorena i da je iz tehničkih razloga puštanje grijanja rizik za cijeli sistem. Ukoliko bismo pristupili promjeni protokola, postoji opasnost od problema u sistemu koji bi mogli ugroziti grijanje u narednoj zimskoj sezoni.

 

Također, bitno je naglasiti da kroz račune za mjesec maj će korisnicima biti fakturisani samo iznosi za priključnu snagu (fiksni troškovi bez energijskog dijela iznosa), što znači da će biti značajno manji od iznosa koji se fakturiše u mjesecima tokom sezone grijanja.


Molimo naše korisnike za razumijevanje, kako bismo spremni dočekali zimski period i minusne temperature - poručuju iz KJKP 'Toplane Sarajevo'.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još