Dok se čeka obdukcija majke

Evo gdje bi mogli završiti mladunci nakon smrti medvjedice

Hronika26.05.20, 09:56h

Evo gdje bi mogli završiti mladunci nakon smrti medvjedice
Odluku o njima mora donijeti Vlada Federacije BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove, kaže Škapur

 

Dva mladunčeta medvjedice koja je pronađena u Kreševu i koja je jučer, nažalost, umrla na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, su u dobrom zdravstvenom stanju i danas bi trebala biti prebačena u novi dom.

 

- Medvjedići se nalaze u Kreševu, a njihova dalja sudbina trebala bi biti poznata danas kada dolazi federalni šumarski inspektor koji bi trebao donijeti odluku gdje će biti prebačeni. Jedna od opcija je sportsko-rekreativni centar Ajdinovići. Mladunčad trenutno imaju svu potrebnu njegu. Hranimo ih mlijekom, voćem i medom - kaže Stjepan Kvesić, jedan od mladića iz Kreševa koji trenutno brinu o medvjedićima.

 

Vedad Škapur, doc. dr. veterinarskih nauka, ističe da se medvjedići ne mogu tek tako pustiti u prirodu.

 

- Odluku o njima mora donijeti Vlada Federacije BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove. Bez njihovog odobrenja mladunčad ne smiju biti prebačena nigdje iz Kreševa. Riječ je o zaštićenim životinjama i sve mora biti po zakonu – kaže Škapur koji dodaje da će danas biti obavljena obdukcija medvjedice i bit će poznat tačan uzrok smrti.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!