Njima je korona dobro došla

Procurili prvi podaci ko se najviše obogatio tokom pandemije: Bogataši zaradili 434 milijarde dolara, dok ostatak svijeta tone...

Biznis Klub24.05.20, 14:02h

Procurili prvi podaci ko se najviše obogatio tokom pandemije: Bogataši zaradili 434 milijarde dolara, dok ostatak svijeta tone...
Prema izvještaju, neto vrijednost američkih milijardera porasla je 15 posto tokom dvomjesečnog perioda, na 3.382 milijardi dolara sa 2.948 milijardi dolara

 

Američki milijarderi povećali su svoje bogatstvo za 434 milijarde dolara tokom zatvaranja Sjedinjenih Država između sredine marta i sredine maja, prema novom izvještaju.
Najveći dobitak imali su osnivači Amazona Jeff Bezos i Facebooka Mark Zuckerberg, piše Biznisinfo.ba.

 

Bezos je svom bogatstvu dodao 34,6 milijardi dolara, a Zuckerberg 25 milijardi dolara, navodi se u izvještaju organizacije Amerikanci za poreznu pravednost i Programa nejednakosti Instituta za političke studije.

 

Izvještaj se temelji na podacima Forbesa za više od 600 milijardera između 18. marta, kada je većina država bila u izolaciji, i 19. maja.

 

Dobitak milijardera pokazuje da je pandemija koronavirusa nagradila najveće i tehnološki usredotočene kompanije, čak i dok se ekonomija i radna snaga suočavaju s najgorom ekonomskom krizom u novijoj istoriji.

 

Prema izvještaju, neto vrijednost američkih milijardera porasla je 15 posto tokom dvomjesečnog perioda, na 3.382 milijardi dolara sa 2.948 milijardi dolara.

 

Najveći dobitak bio je na vrhu piramide milijardera, a najbogatijih pet milijardera – Bezos, Bill Gates, Zuckerberg, Warren Buffett i Larry Ellison – ostvarili su kombinovani dobitak od 76 milijardi dolara.

 

Elon Musk imao je jedan od najvećih dobitka procentualno gledajući, budući da je njegova neto vrijednost skočila za 48 posto u dva mjeseca na 36 milijardi dolara.

 

Zuckerbergovo bogatstvo u dva mjeseca povećalo se za 46 posto na 80 milijardi dolara. Bezosovo bogatstvo poraslo je za 31 posto na 147 milijardi dolara.

 

Bilo je i gubitnika među milijarderima, naročito onih koji se bave ugostiteljstvom i turizmom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još