PREMIJER U DNEVNIKU FTV-A POJASNIO MNOGA PITANJA

Novalić otvoreno: Ganibegović je napravio grešku što je otišao do Kolića, ko je radio mimo zakona, neka odgovara

Front21.05.20, 22:32h

Novalić otvoreno: Ganibegović je napravio grešku što je otišao do Kolića, ko je radio mimo zakona, neka odgovara
Federalni premijer Fadil Novalić gostovao je večeras u Dnevniku D Federalne televizije, gdje je govorio o respiratorima, tzv. korona-zakonu, zapošljavanju, krizi, planovima i novcu MMF-a

 

Na samom početku Novalić je pojasnio zašto u njegovom kabinetu više nisu savjetnici Zoran Blagojević i Hasan Ganibegović.

 

- Gospodin Ganibegović je nakon odaziva pozivu advokata Kolića otišao na taj sastanak, koji doduše zakonom nije bio zabranjen, ali bio je i bez mog znanja. Time je nepotrebno pažnju javnosti, čak i pažnju istrage skrenuo prema Vladi, odnosno Uredu premijera, koja realno s ovim događajem nema dodirnih tačaka u smislu nekih radnji mimo zakona - kaže Novalić.

 

Napominje da je Ganibegović odmah ponudio ostavku, što znači da je apsolutno shvatio veliku grešku. 

 

- Dok se ovaj proces ne završi, dok se ne daju odgovori zašto se tamo išlo, šta je trebalo postići, dok se ne daju odgovori javnosti, meni i Vladi, još je rano da govorimo o ostavci - rekao je Novalić.

 

Za Zorana Blagojevića pojašnjava da nije bio njegov formalni savjetnik, već je po ugovoru o djelu bio zadužen za odnose sa javnošću u pogledu paketa socio-ekonomskih reformi.

 

- Trebalo je da radi odnose sa javnošću za projekat socioekonomskih reformi, koje su oba entiteta i državni nivo radili zajedno sa međunarodnom zajednicom. On je to trebao iskomunicirati. Znate da je došlo do zastoja u formiranju vlasti, pa ni do dan-danas nemamo novu Vladu FBiH, a njemu je istekao ugovor - pojasnio je Novalić.

 

Ponavlja da je Ganibegović na sastanak s advokatom Kolićem otišao bez njegovog znanja, te da je za to saznao iz medija.

 

- Rekao sam mu da je to velika greška. On je rekao da je imao utisak da je otišao da ga slikaju, jer unutra nisu razgovarali ni o čemu. To je epilog svega toga i njemu predstoji da još neke stvari pojasni – rekao je Novalić i dodao:

 

- Istragu podržavamo. Istraga je legalna stvar. A onog momenta kad se istraga okonča, znat će se je li i ko radio mimo zakona i kakve su posljedice.

 

On je ponovio da je Vlada FBiH još 20. februara donijela prve odluke o nabavci medicinske opreme za borbu protiv pandemije, i dala zadatak Zavodu za javno zdravstvo i Federalnoj upravi civilne zaštite da nabave, ne samo respiratore, nego i sva druga medicinska, higijenska i zaštitna sredstva. Kroz njegov Ured su, kako je naveo, prolazile mnoge ponude, ne samo za respiratore, nego i za sve drugo.

 

- Prirodno, svi su za vrijeme pandemije kao centar aktivnosti vidjeli Vladu i slali su nam. Mi nismo imali kapaciteta da ih analiziramo, pa smo te ponude slali Zavodu za javno zdravstvo i Federalnoj upravi civilne zaštite - pojasnio je Novalić.

 

Ponuda "Srebrene maline" došla je, kako je precizirao, u 8.05 sati ujutru, a u 8.19 sati je proslijeđena prema Zavodu za javno zdravstvo. Za to, dodaje, postoje pisane potvrde. Da je "Srebrena malina" izabrana za taj posao saznao je, kaže, iz medija.

 

Pojasnio je da je došao na aerodrom uvjeren da se radi o dvostrukim respiratorima, te se složio s konstatacijom voditeljice da je obmanjen.

 

- Ne mislite valjda da bih otišao tamo i rekao to što sam rekao, da sam znao bilo šta. Ja sam u toj percepciji ostao do kraja. Mi nismo ni servisirali tu ponudu, mi smo je samo proslijedili Zavodu za javno zdravstvo. Čak iz medija saznajem da je i ugovor bio na ovaj koji je prošao kroz moj ured, a kada je neko zamijenio za one manje koji su mnogo manjih performansi za iste pare, e to nek se istraži, i nek odgovara ko je to uradio - kaže Novalić.

 

Novalić je pojasnio i kako Vlada FBiH ispod sebe ima 81 instituciju koje se bave javnim nabavkama.

 

- Javne nabavke su u FBiH 4,5 milijarde KM na godinu. Dali smo saglasnost na Vladi za medicinsku opremu. Vlada je napravila sve što je u njenoj obavezi, transparentnost na Vladi je postojala. Budući da mi nismo tog momenta poznavali ni šta su ventilatori, ni šta su respiratori, niti smo mi stručni za to, to smo prepustili Zavodu za javno zdravstvo. Kakva je dalja komunikacija, to je samo jedan od predmeta nabave - potcrtava Novalić i dodaje da te institucije postoje da bi uradile taj dio posla.

 

Kasnije se kroz izvještaje, nastavlja, sazna je li neko poštovao procedure ili nije. 

 

Odbacio je medijske navode da je čelnik FUCZ-a Solak u poruci koju mu je uputio negodovao zbog izbora "Srebrene maline".

 

- Apsolutno nisu tačne - rekao je Novalić dodajući da ga zanima šta se dogodilo, šta je bilo mimo zakona i ko je to napravio.

 

- E za to služe istražni organi. Ja ih zato pozivam da to što brže urade. Neka svako ispriča sve što ima. Ovdje treba ustanoviti istinu. - rekao je Novalić.

 

Upitan kako komentariše činjenicu da su kupljeni respiratori slabijeg kvaliteta, on je odgovorio:

 

- To i jeste predmet istrage. Ovi respiratori nisu za klinički tretman, ali služe za koronu u primarnom i sekundarnom sistemu zdravstva. Drugo je pitanje šta je nama trebalo. Ono što je nama trebalo treba da definira ZZJZ, a FUCZ je to trebala da nabavi - poručio je Novalić.

 

Odgovorno je ustvrdio da Vlada i on, kao premijer, nisu uradili ništa mimo zakona.

 

- Prirodno je da opozicija cilja na moju Vladu i premijera. Ali ja ih moram razočarati da su promašili - dodao je Novalić.

 


Federacija BiH izvrsno je odgovorila u zdravstvenom dijelu na pandemiju koronavirusa, tvrdi Novalić. Imala je čak i pohvale WHO.

 

- Mi smo po toj nekoj ljestvici u jugoistočnoj Evropi treći iza Albanije i Bugarske. Uz to, mi smo u BiH još tri do četiri puta bolji od RS-a. To je dobar odgovor za koji trebamo zahvaliti ranim mjerama, efikasnom zdravstvenom sistemu i velikoj disciplini građana - potcrtava Novalić.

 

Već se, nastavlja, mogu osjetiti prvi rezultati donesenog korona-zakona.

 

- U aprilu smo imali najveći nedostatak prihoda - 86 miliona KM, to je ono što ide u Penzioni fond i u zdravstvo. Do 20. maja to je 42, što znači da je 60. I kad mi još uplatimo onaj svoj korona-dio, znači da smo korona-zakonom probudili optimizam. Ljudi plaćaju više obaveza, tako da ćemo imati 15 posto depresiju prihoda. To nam garantira da će Penzioni fond, boračka i civilna davanja ostati sasvim sigurno stabilna i završavat ćemo sve te obaveze - dodao je Novalić.

 

Od 16. marta do 5. maja, iznio je podatak Novalić, zaposlenost je u FBiH pala za 24.500 hiljade, da bi od 5. do 15. maja do danas narasla za novih 1.150.

 

- Kad smo počeli da popuštamo mjere protiv pandemije, ekonomija se počela da budi. Vidimo na prihodima, a ponovo raste i broj uposlenih - naglasio je Novalić.

 

Federaciji, navodi, vrlo malo otežava situaciju blokada raspodjele novca od MMF-a, jer je i dalje vrlo likvidna.

 

- Ušla je i sa tih 77 miliona suficita, prvi put poslije rata. S druge strane je rigidno skinula stavke koje je prenijela u stabilizacijski fond, oko 300 miliona, tako da mi bez problema i bez MMF-a možemo premostiti još 3-4 mjeseca, a da penzije, boračka i socijalna davanja budu isplaćeni tačno na vrijeme - ističe Novalić.

 

Prokomentarisao je i izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da koalicija i partnerstvo te stranke sa SDA više ne postoji.

 

- To je prije svega u svjetlu političkih odnosa na državnom nivou i manje će se odraziti na federalni nivo, jer on funkcionira u starom klišeu. I on ima prilično harmoničan i efikasan rad, a evo to se pokazuje i u ovom vremenu pandemije - zaključio je Novalić.

 

(FTV/DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još