VIDEO/ Nivo kancerogenog arsena u rijeci opasno raste

Uzbuna zbog pitke vode u Sarajevu: Hoteli Terme crpe toplu vodu pa ispuštaju u Željeznicu, ali direktor Budnjo tvrdi...

Hronika19.05.20, 20:25h

Uzbuna zbog pitke vode u Sarajevu: Hoteli Terme crpe toplu vodu pa ispuštaju u Željeznicu, ali direktor Budnjo tvrdi...
Direktor Hotela Ilidža Alija Budnjo tvrdi da je to "političko pitanje". Kaže i da je tačno da vodu ispuštaju u Željeznicu, ali uz korištenje prečišćivača. Međutim, ukoliko se ne reagira na vrijeme, tvrde stručnjaci, moglo bi doći do šire kontaminacije tla, a onda i bunara pitke vode

 

 


Prije više od mjesec dana javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Kantona Sarajevo upozorilo je odgovorne institucije da se koncentracija otrovnih elemenata u otpadnim vodama u tom kantonu povećava. U prvom redu povećava se nivo kancerogenog elementa arsena u rijeci Željeznici. 


Sve se to dešava u vodozaštitnoj zoni i neposrednoj blizini izvorišta vode za piće! A zbog čega? Zbog toga što pojedini objekti na Ilidži koriste termalnu vodu, crpe je za zagrijavanje svoje vode u bazenima, crpe vodu iz dubina, uzimaju toplotu od nje i direktno je ispuštaju u rijeku... Ovo je samo dio problema koji za Aljazeeru Balkans pojašnjava Amel Salihović iz KJKP Vodovod i kanalizacija. 


A među onima koji na ovaj način crpe vodu navode se "Banje Terme", no vlasnik ovog objekta i direktor Hotela Ilidža Alija Budnjo tvrdi da je to "političko pitanje". Kaže i da je tačno da vodu ispuštaju u Željeznicu, ali uz korištenje prečišćivača. 


Međutim, ukoliko se ne reagira na vrijeme, tvrde stručnjaci, moglo bi doći do šire kontaminacije tla, a onda i bunara pitke vode. Upravo zato je i Skupština Kantona Sarajevo naredila da se odmah reagira, dok mogući zagađivači poručuju da se ovaj problem previše politizira.


Pogledajte prilog!

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još