Pismo ogorčenog Sarajlije/ Mjerenje pokornosti

Nisu me pustili u banku bez rukavica, a struka kaže da nisu obavezne... Mogu uvesti pravilo da se i balega nosi na glavi?!

Nedjeljni magazin18.05.20, 21:06h

Nisu me pustili u banku bez rukavica, a struka kaže da nisu obavezne... Mogu uvesti pravilo da se i balega nosi na glavi?!
Kako da se uđe u banku da se podigne novac radi kupovine maski i rukavica, kada ne daju da se uđe bez maske i rukavica? Imao sam taj problem, pa govorim iz prve ruke

 

Građanin Sarajeva i čitalac DEPO Portala, nakon dva mjeseca života sa propisanim mjerama borbe protiv korona virusa, ogorčeno reaguje na pravila koja se donose, kako kaže, kao "čisti hir pojedinih grupa ljudi", iako struka preporučuje drugačije. Sumirajući sve to, iznosi svoje iskustvo...


Piše: Duško Bošković

 

Dobar dan dobri ljudi. Napisao sam nedavno jedan kratak osvrt na mjere koje su uvedene povodom projekta Covid-19 i koje je objavljen na ovom linku. Lično sam uslikao obavještenje na vratima “Zavoda za javno zdravstvo FBiH” u Sarajevu na kojem se mogu pročitati stavovi zavoda, dakle stručnih ljudi, a ne političara, o rukavicama, maskama i međusobnoj udaljenosti vezano za ovaj svjetski mega projekat Covid-19.


Mjere o obaveznom nošenju maski i rukavica su donešene mimo mišljenja struke, što će reći da su to čisto političko-trgovačke mjere, pomoću kojih vlasti pune kasu kažnjavajući one koji se radije drže savjeta zdravstvenih radnika nego političara. A kasa je dodatno ispražnjena raznim mahinacijama kojih smo svi svjesni da se dešavaju.

 
Mene, naprimjer, nisu htjeli pustiti u banku da podignem novac bez rukavica, jer kažu da je takvo pravilo donešeno, iako je medicinska struka izdala saopštenje da nisu obavezne. Dakle čist hir pojedinih grupa ljudi. Poslije ovoga što svi doživljavamo, sutra mogu uvesti pravilo da se mora nositi balega na glavi ako se želi ući u neki objekat. I to ne bilo koja balega, nego samo od jednobojnih krava iz Teksasa.


Kako da uđem u apoteku da kupim masku i rukavice, kada ne dozvoljavaju ulaz bez maski i rukavica? Doduše  apoteke uglavnom imaju dezinfikaciono sredstvo na ulazu da se ruke dezinfikuju. Nije jasno zašto oni u rukavicama ne dezinfikuju takođe rukavice, jer materijal od kojeg su napravljene rukavice ne ubija viruse, virus jednako stoji na rukavicama kao i na rukama. A što se tiče dezinfikacionih sredstava na ulazima u objekte, nisam baš provjeravao da li su svi samo antibakteriološki ili su i antivirusni sprejevi. Jer koja je svrha antibakteriološkog spreja, ako se borimo protiv virusa?


Kako da se uđe u banku da se podigne novac radi kupovine maski i rukavica, kada ne daju da se uđe bez maske i rukavica? Imao sam taj problem, pa govorim iz prve ruke. Tražio sam od obezbjeđenja da mi on podigne novac, pošto mi nije dao ući u banku, davao sam mu svoju ličnu kartu, ali nije smio to da uradi pošto je to izvan njegovog opisa posla, a šalterski radnici nisu htjeli da izađu pred vrata banke i obave posao. Tražio sam da mi posude bar 2 KM da kupim rukavice, pošto sam imao maramu koja je igrala ulogu maske. Kažu da nisu imali sitno.

 

(...)


Što se tiče rukavica, koje su evidentna glupost jer niti jedan virus ne prolazi kroz kožu, a jednako se nastanjuje na rukavicu kao i na kožu te se može prenijeti dalje u oba slučaja, postavlja se pitanje: Koja je svrha dezinfikovanja ruku ili nošenja rukavica kada se plaćaju nedezinfikovanim novcem nedezinfikovana pakovanja hrane sa nedezinfikovanih polica po nedezinfikovanim tržnim centrima i prodavnicama?


Koja je svrha nošenja maski, ako dr. Judy Mikovits tvrdi slične stvari kao što to tvrde mnogi uključujući i naš ZZJZFBiH. Ne treba biti posebno pametan pa zaključiti da se u maski skupljaju sve loše stvari koje izdišemo i izbacujemo iz tijela, i onda to ponovo udišemo nazad.

 

maske-upozorenje

 

Ako na samom pakovanju maski piše da ove maske ne štite od virusa, zaista se postavlja pitanje u svrhu čega je naređeno da su maske obavezne? Da se pune kase proizvođača maski i da svoju kasu pune vlasti koje kažnjavaju nenošenje maski, ili da se svi stvarno porazboljevamo pa da onda imaju kome prodavati lijekove.


Kada se vidjelo da je u nesaglasju odluka vlade i preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, bio bi poraz medicinske struke koja brine o javnom zdravlju stanovništva da skine svoju preporuku, pa su pribjegli rješenju da preporuka i dalje stoji, ali su preko nje stavilil smrtovnicu, tako da se ne može čitati preporuka. I svi u pravu i sve norme zadovoljene, a narod se i dalje tretira kao rulja, mada se i sam često tako ponaša.

 

zavod-javno-zdravstvo-smrtovnica

 

Ne mora biti tačno, ali se priča po kuloarima da su maske i rukavice prvenstveno samo sredstvo za mjerenje pokornosti i količnika inteligencije čovječanstva.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još