Postoje dva objašnjenja

Sprema li se Srbija za novi karantin? Za dan udvostručen broj zaraženih, evo šta kažu stručnjaci

Hronika18.05.20, 11:29h

Sprema li se Srbija za novi karantin? Za dan udvostručen broj zaraženih, evo šta kažu stručnjaci
Na ovakav razvoj događaja upozoravao je srbijanski epidemiolog Predrag Kon, koji je ranije napomenuo da koronavirus i dalje cirkuliše i da sada nikako ne smijemo da se opustimo da ne bi došlo do skoka oboljelih

 

Ono o čemu su članovi Kriznog štaba Srbije govorili prethodnih dana ostvarilo se - makar djelimično, prema posljednjim podacima u Srbiji je identifikovano još 114 slučajeva koronavirusa, značajno više u odnosu na prekjučerašnjih 58.

 

I premda je i na ulicama vidno da se mjere socijalnog distanciranja ne poštuju u dovoljnoj mjeri, za ovaj skok u broju postoje bar dva direktna objašnjenja.

 

Prvo objašnjenje - popuštanje mjera i masovni skupovi

 

Na ovakav razvoj događaja upozoravao je epidemiolog Predrag Kon, koji je ranije napomenuo da koronavirus i dalje cirkuliše i da sada nikako ne smijemo da se opustimo da ne bi došlo do skoka oboljelih. Naime, Kon je u objavi na svom Facebook profilu upozorio da se ne treba pretjerano opuštati i organizovati masovne skupove u narednom periodu.

 

- Nikako nije vrijeme za masovne javne skupove. Još smo daleko od toga da virusa nema u cirkulaciji. Uz pretjerano opuštanje i povećanu frekvenciju kontakata prilično je vjerovatno da ćemo imati porast obolijevanja poslije 18. maja. Niko ne treba da se iznenadi, napisao je Kon.

 

Kako je naznačio, ako se preporučene mjere ne budu sprovodile, moguće je da se uvedu obavezne.

 

- Ipak još može da se spriječi. Samo da se sprovode mjere. Ako ne može, moraće ponovo da se iz preporuka pređe u obavezno sprovođenje mjera - napisao je epidemiolog na svom Facebooku, pišu srbijanski mediji.

 

Drugo objašnjenje - izolovani "džepovi" epidemije

 

Tješi, ipak, podatak da je epidemija "buknula" u džepovima Srbije - konkretno u Vranju i dijelom u Leskovcu, preciznije fabrici "Jura".

 

To se navodi i u saopštenju kriznog štaba, koji je skrenuo pažnju da je Vranje postalo novo žarište koronavirusa u Srbiji. Žariše je fabrika namještaja "Dodić" koja je privremeno zatvorena, a testirani su kako zaposleni, tako i njihove porodice i ljudi sa kojima su bili u kontaktu. Zaraženi su u najvećoj mjeri asimptomatski bolesnici, bez ili sa minimalnim tegobama.

 

- Ukoliko se žarište iz Vranja isključi iz analize, brojevi u Srbiji i dalje pokazuju kontinuiran trend opadanja ispod 1 odsto zaraženih od ukupno testiranih (0,97 odsto u proteklih 24 časa) - navodi se u saopštenju.

 

Ipak, razloga za opuštanje ni u ostalim dijelovima Srbije nema, a važan pokazatelj uslijediće od ponedjeljka. Naime, tada će biti jasno da li je popuštanje mjera za Đurđevdan, kada su kontakti bili izraženiji, uticalo na širenje virusa i i u kojoj mjeri. Osim toga, prošle nedjelje organizirani su porotesti ispred Skupštine Srbije, za koje stručnjaci takođe kažu da može da doprinese pogoršanju brojki.

 

Iako virus korona polako jenjava u Srbiji, sporadična žarišta u manjim sredinama i dalje se pojavljuju. I dok su Leskovac i Vranje trenutno najveća žarišta u Srbiji, nove slučajeve virusa takođe bilježe Vlasotince i Tutin.

 

- Ako bi se taj procenat novozaraženih podigao na preko dva odsto, ili i tri odsto, onda bi to postalo nužno. Mi ne smijemo dozvoliti da ponovo krene porast, ističe Kon.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!