AVAZ U POSJEDU DOKUMENTACIJE

Procurila ponuda 'Srebrene maline' za nabavku 100 respiratora, ali i originalni ugovor o kojem svi pričaju...

Front17.05.20, 17:33h

Procurila ponuda 'Srebrene maline' za nabavku 100 respiratora, ali i originalni ugovor o kojem svi pričaju...
Iako se danima špekuliralo o ponudi "Srebrene maline" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića za kupovinu 100 respiratora, Avaz saznaje i objavljuje ovu ponudu u vrijednosti od 9.000.000 KM i, s PDV-om, u iznosu od 1.530.000 KM, što je u konačnici 10,5 miliona KM

 

 


I dok Tužilaštvo BiH saslušava svjedoke kako bi se sklopio mozaik afere "Respiratori", Dnevni avaz ekskluzivno objavljuje dokumentaciju o poslovnoj saradnji kompanije "Srebrena malina" i Federalne uprave civilne zaštite, na čelu sa Fahrudinom Solakom


Originalni ugovor


Riječ je o originalnoj dokumentaciji koja je u posjedu Tužilaštva BiH, a izuzeli su je pripadnici SIPA-e proteklih nekoliko dana. Među dokumentima je ponuda "Srebrene maline", ali i originalni ugovor između ove firme i FUCZ o nabavci spornih respiratora.


Iako se danima špekuliralo o ponudi "Srebrene maline" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića za kupovinu 100 respiratora, Avaz saznaje i objavljuje ovu ponudu u vrijednosti od 9.000.000 KM i, s PDV-om, u iznosu od 1.530.000 KM, što je u konačnici 10,5 miliona KM. 


Ponuda od 2. aprila


Ova ponuda, koja do sada nije objavljivana, stigla je na adresu Vlade Federacije BiH, a zatim FUCZ, ali prije same odluke da se krene s nabavkom. Indikativno je i da je ponuda "Srebrena maline" stigla 2. aprila, a već dan kasnije napravljen je ugovor između ove firme i Federalne uprave civilne zaštite o kupovini 100 respiratora iz Kine.


Radi se o originalnom ugovoru koji je oduzet tokom pretresa ove firme u Vogošći i u ugovoru se navode aparati koji su i uvezeni u BiH (ACM812A). Raniji ugovor, objavljen u pojedinim medijima, SIPA je našla u jednoj banci, ali se radi o dokumentu koji nije validan i koji je krivotvoren.


Tačnije, radi se istom broju protokola, ali drugom nazivu. No, osim toga, Avaz objavljujei dvije odluke koje je donio Solak, a tiču se izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama, kako bi se ovaj posao obavio. Svu dokumentaciju možete pogledati ovdje.   


Ali, kako se navodi u Avazovom tekstu, tu je uočena određena nepravilnost. U prvoj odluci, tačnije prijedlogu za izuzeće, Solak sam sebi šalje ovaj prijedlog na odlučivanje, što je vidljivo iz dokumentacije.


Samo nekoliko sati kasnije, istoga dana, 3. aprila, donosi se odluka koja stupa na snagu, a potpisuje je Solak. Prema proceduri, Solaku je prijedlog trebala poslati komisija, iako se radi o izuzeću, a ne da sam sebi šalje prijedlog, a zatim ga isti dan potpisuje. Tužilaštvu nije jasno kako je Solak isplatio sav novac, iako svi respiratori nisu ni stigli. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 74

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još