DAMIR NIKŠIĆ/ 'POLITIČKO SARAJEVO' U PREDIZBORNOJ KAMPANJI

Opet me javno nazivaju četnikom! Zašto šuti Komšić? Zamislite da ja njega javno nazivam ustašom samo zato...

Front16.05.20, 21:59h

Opet me javno nazivaju četnikom! Zašto šuti Komšić? Zamislite da ja njega javno nazivam ustašom samo zato...
Čudi me zašto “predsjednik svih građana BiH” ne reaguje (u svom stilu) i po predsjedničkoj dužnosti (ne kao predsjednik DF-a, već kao član predsjedništva BiH) ne zaštiti građane glavnog grada Federacije i države BiH (a naročito lidere i predsjednike opozicionih stranaka kao što smo npr. Kojović i ja) od kleveta i medijskog linčovanja

 

 

Iako su oktobarski lokalni izbori tek raspisani, niski predizborni udarci, čini se, već su počeli na ovdašnjoj političkoj sceni. Sudeći po prethodnim izbornim godinama, nema sumnje da će bitka za glasove u mjesecima koji slijede biti žestoka, ubojita, bespoštedna, a vrlo često brutalna i prljava. 


A ako je suditi po jednom od posljednjih Facebook komentara Damira Nikšića, upravo to se već dešava:    


- Vidim da su neki desničarski mediji “političkog Sarajeva” zvanično započeli predizbornu kampanju tako što me opet javno nazivaju četnikom. Nejasno je da li oni to čine kao antifašisti, ili ....


U svakom slučaju, bilo kako bilo, zamislite da ja javno nazivam npr. Željka Komšića ustašom samo zbog toga što je veliki fan Blaža Kraljevića i simpatizer HOS-a.


To ne bi bilo lijepo čak ni kada bih ja bio na vlasti, a on u opoziciji, jel’ da?


Zato me čudi zašto “predsjednik svih građana BiH” ne reaguje (u svom stilu) i po predsjedničkoj dužnosti (ne kao predsjednik DF-a, već kao član predsjedništva BiH) ne zaštiti građane glavnog grada Federacije i države BiH (a naročito lidere i predsjednike opozicionih stranaka kao što smo npr. Kojović i ja) od kleveta i medijskog linčovanja.


Šta čeka? Spava kao i Inzko? - poručuje Nikšić u svom FB postu, a u nastavku pojašnjava zašto je, kako kaže, sa nekolicinom lijevo orijentisanih građanki i građana odlučio da formira Ekološki slobodarski pokret...


- Nacionalizam, bio on etnički ili građanski (narodni ili državni) u neoliberalnom kapitalizmu služi da se bogate elite i oligarsi prikažu u jedinstvu sa radnim i siromašnim narodom kako bi se izbjeglo pitanje klasne tj. ekonomske nejednakosti. To se čini na jako sličan način na koji je vlastela koristila religiju u feudalizmu.


Militantni patriotizam zauzima najvažnije mjesto u retorici desnice koja insistira na etnonacionalnim i međudržavnim konfliktima, na sigurnosti unutar granica nacionalne države.


Rat je nezaobilazna i svakodnevna tema jer, na jednoj strani, predstavlja sinonim za heroizam kao argumenta uspostavljanja hijerarhijskog društva u kojem se vojna aristokratija smatra privilegovanom i vladajućom klasom za razliku od “običnih civila”, dok na drugoj strani predstavlja sinonim za smrt “u kojoj smo svi jednaki”, čime se olakšava poimanje “nacionalnog korpusa”, a tim i “korporatizma” u Musolinijevom smislu te riječi: tijelo naroda i "zemlje" (kao teritorije njegove nacionalne države) bivaju poistovijećeni i jasno ocrtani slijedeći ideologiju “krvi i tla”, bilo da se radi o krvi naših umrlih i poginulih predaka ili “svježoj krvi” naših potomaka.


To su konzervativne vrijednosti na kojima desnica temelji svoj populizam i svoju retoriku.


Progresivne ideje ljevice (kao što su ekologija, sloboda, jednakopravnost, solidarnost) rezultiraju lijevim populizmom koji teži slobodi i jednakosti, ali kroz borbu protiv hijerarhijskog društva, kroz borbu protiv eksploatacije, dominacije i diskriminacije, a za okoliš.


Ljevica je po svojoj definiciji internacionalna i ona mora djelovati globalno, a njen odnos prema zemlji i državi (uslovno rečeno: “patriotizam” ljevice) se odnosi na planetu Zemlju i čitavo čovječanstvo.


Cilj današnje ljevice, naročito ekološke slobodarske ljevice, jeste da kroz lokalno djelovanje promoviše održivo i slobodno društvo znanja, a putem državne legislative reguliše i osigura održivi razvoj, jednakost slobode i, na kraju krajeva, opstanak ljudskog društva na planeti pogođenoj eksploatatorskom ideologijom neoliberalnog kapitalizma i epidemijom rasizma, netrpeljivosti i diskriminacije.


Sa ovim uvjerenjima, nas nekolicina lijevo orijentisanih građanki i građana odlučili smo formirati Ekološki slobodarski pokret u cilju da obogatimo političku scenu i društvo svježim i naprednim idejama zdravije i pravednije sutrašnjice, ali i da “uzmemo zakon u svoje ruke” na jedini mogući zakonit način, a to je kao demokratski izabrani predstavnici u zakonodavnim tijelima - pojašnjava Damir Nikšić u svom FB komentaru.

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 100

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još