FOTO I VIDEO/ BLAJBURŠKA MISA UPRKOS BROJNIM PROTESTIMA

Napeto u Sarajevu: Incident ispred katedrale, specijalci blokirali centar grada, na Marijin Dvoru okupljeni građani...

Front16.05.20, 12:39h

Napeto u Sarajevu: Incident ispred katedrale, specijalci blokirali centar grada, na Marijin Dvoru okupljeni građani...
Za isti termin kad se održava misa, SABNOR je na Marijin Dvoru najavio protestno okupljanje i komemorativnu šetnju u znak sjećanja za sve žrtve ubijene od 1941. do 1945. u Sarajevu

 

12:30 Neposredno nakon što je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu započela misa za žrtve Bleiburga, nekoliko aktivista negodovalo je zbog njenog održavanja pa je došlo i do manjeg incidenta. Oni su nosili transparente, a na jednom je pisalo "Ustaše su fašisti"!

 

No, aktivisti su se brzo povukli, a iz MUP-a KS kažu da im nije prijavljen nikakav incident.

 

11:39 Misa za žrtve Blajburga, koju će u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvoditi vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, trebala bi početi u 12.15 sati. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) od jutros osiguravaju prostor u blizini katedrale.

 

sarajevo-misa-specijalci2


Veliki broj policajaca je na terenu, a od devet sati do zavšetka mise zabranjen je saobraćaj i kretanje pješaka u tom području.

 

sarajevo-misa-specijalci3


Iz Uprave policije apeluju na građane da poštuju instrukcije policijskih službenika na terenu te da se suzdrže od kretanja u tom vremenskom periodu na tom lokalitetu.

 

sarajevo-misa-specijalci4


Kako je ranije najavljeno, sveta misa će biti održana uz sudjelovanje predviđenoga broja vjernika koji su unaprijed obaviješteni o tome i čija su imena poznata sigurnosnim službama. Riječ je o 20 osoba ne računajući svećenike koncelebrante, javlja agencija Fena

 


Za isti termin kad se održava misa, SABNOR je na Marijin Dvoru najavio protestno okupljanje i komemorativnu šetnju u znak sjećanja za sve žrtve ubijene od 1941. do 1945. u Sarajevu. 


Kako javlja N1 s mjesta događaja, okupljanje je počelo oko 11 sati.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 74

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još