U toku sjednica Zastupničkog doma PSBiH

Sanja Vulić predsjednicu CIK-a nazvala snahom SDA, Tegeltija poručio da će biti para za izbore

Front15.05.20, 12:38h

Sanja Vulić predsjednicu CIK-a nazvala snahom SDA, Tegeltija poručio da će biti para za izbore
Snahe se trude da budu poslušne kad dođu u porodicu, ali nema potrebe da se ovako ponaša, objasnite joj, rekla je Vulić

 

Na sjednici Zastupničkog doma PSBiH Parlament BiH Sanja Vulić (SNSD) aludirala je da je predsjednica Centralne izborne komisije Sanja Bjelica-Prutina udata za nekog iz SDA, te da je snaha koja ucjenjuje BiH.

 

„Snahe se trude da budu poslušne kad dođu u porodicu, ali nema potrebe da se ovako ponaša, objasnite joj. Ovo je nesvakidašnja pojava da jedna nelegalno izabrana članica CIK-a ucjenjuje cijelu BiH. Nema potrebe da ucjenjuje BiH. Ona u ovom trenutku da bi se bahato ucjenjivala i da ne da se krene sa procedurom za održavanje lokalnih izbora“, kazala je Vulić.

 

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da Centralna izborna komisija nastavi sa svim aktivnostima vezanim za lokalne izbore, a ukoliko i bude nekih poteškoća sa budžetom, Vijeće ministara ima mogućnost da donese odluku za obezbjeđivanje finansiranja i dok je u privremenom finansiranju.

 

Inače, zbog činjenice da Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu još nije usvojen, te da samim tim  nisu ni osigurana finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine, Centralna izborna komisija BiH se dopisom od 30.04.2020. godine, obratila Ministarstvu finansija i trezora BiH sa zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva osiguraju iz tekućih rezervi.
 

Centralna izborna komisija BiH  je 14. maja zaprimila dva dopisa Ministarstva finansija i trezora BiH. U prvom dopisu datiranom 06.05.2020. godine, navedeno je  da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje Lokalnih izbora 2020. godine. Ovo je obrazloženo na način da je Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, utvrđena budžetska rezerva u iznosu od 3.428.000 KM na godišnjem nivou i da je to znatno manje od iznosa potrebnog za finansiranje Lokalnih izbora 2020. godine. Iz Ministarstva  finansija i trezora BiH se pozivaju i na član 17. stav (2) Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine kojim je propisano da se tekuća rezerva može koristiti za finansiranje hitnih izdataka i programa koji nisu utvrđeni u budžetu.
 

U dopisu Ministarstva finansija i trezora BiH datiranom  15.04.2020. godine, a koji je takođe zaprimljen 14.05.2020. godine, Centralna izborna komisija BiH se između ostalog informira da je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u vrijeme sačinjavanja tog dopisa, u proceduri usvajanja.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još