Ne prihvata bilateralne sporazume

Italijanski premijer zaprijetio: Ako provedete turističke koridore, izaći ćemo iz EU!

Front14.05.20, 20:07h

Italijanski premijer zaprijetio: Ako provedete turističke koridore, izaći ćemo iz EU!
Conte je kazao kako je predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen objasnio da će ti koridori značiti "uništenje" jedinstvenog tržišta EU

 

 

Italijanski premijer Giuseppe Conte kritizirao je plan Evropske unije za turističku sezonu koji pretpostavlja takozvane zelene koridore između zemalja Evropske unije i zaprijetio da bi zbog ovakve strategije Italija mogla napustiti EU.

 

Predloženi turistički koridori omogućili bi određenim zemljama s niskom stopom zaraze covidom-19 ili onom u značajnom padu da propuštaju posjetitelje s nekoliko odabranih odredišta sve do ponovnog otvaranja granica. Odnosno, radi se o koridorima između zemalja u skladu s njihovom epidemiološkom situacijom.

 

"To nećemo dopustiti. Ili ćemo izaći iz Evropske unije"

 

"Ne prihvaćamo bilateralne sporazume unutar Evropske unije koji će stvarati povlaštene koridore za turiste", rekao je jučer Conte tokom konferencije za novinare, a prenosi CNN.

 

"Turizam ne može biti uvjetovan bilateralnim sporazumima. To nećemo dopustiti. Ili ćemo izaći iz Evropske unije", dodao je ističući da turizam čini do 13% italijanskog BDP-a.

 

Conte je kazao kako je predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen objasnio da će ti koridori značiti "uništenje" jedinstvenog tržišta EU.

 

Italijanski turistički sektor bi do kraja ove godine zbog pandemije koronavirusa mogao biti na gubitku od 120 milijardi eura. U nesigurnoj situaciji je do 420.000 radnih mjesta i 270.000 firmi koje se bave trgovinom i turizmom.

 

Italijanska vlada izdvojila je pet milijardi eura poticaja za sektor turizma i kulture.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još