FOTO/ Umjetnička instalacija izazvala reakcije

Bursać: Spomenik 'Tri predsjednika piš*ju po BiH' je najbolji i najtačniji opis naše države

Kultura14.05.20, 15:53h

Bursać: Spomenik 'Tri predsjednika piš*ju po BiH' je najbolji i najtačniji opis naše države
Kako ističe mlada autorica Kristina Livančić iz Viteza, ideja nije nova i temelji se na sličnoj „fontani“ koja se nalazi u Pragu, no simbolika „savršeno odgovara stanju stvari u Bosni i Hercegovini“

 

“Tri poslijeratna druga” nova je umjetnička instalacija koja je, kako kažu autori, kao ideja sazrijevala nekih godinu dana, a nastajala u "korona vremenu" i u nametnutoj samoizolaciji, te dobila svoju materijalizaciju u Etno selu “Čardaci” u Vitezu, javlja radiovitez.ba.

 

Uklopljena u idiličan i bajkovit prostor ovog turističkog bisera Srednje Bosne, instalacija na simboličan način prikazuje jednu manje bajkovitu stranu stvarnosti koju živimo u našoj zemlji.

 

Kako ističe mlada autorica Kristina Livančić iz Viteza, ideja nije nova i temelji se na sličnoj „fontani“ koja se nalazi u Pragu, no simbolika „savršeno odgovara stanju stvari u Bosni i Hercegovini“.

 

Tri željezne skulpture koje uriniraju u bazen s konturama Bosne i Hercegovine, autorsko je viđenje stvarnosti koju živimo posljednjih desetljeća. Provokativnost, iskrenost i snagu simbolike instalacije svako će protumačiti i iščitati za sebe, ali da se radi o snažnoj umjetničkoj poruci svakako je nesporno, piše Radiovitez.ba.

 

Instalacija još uvijek nema zvaničnog imena i dopušta da je svako imenuje kako želi i tumači na svoj način, a takva zapravo i jeste stvarnost koju živimo u Bosni i Hercegovini.

 

Autori djela su Kristina i Rajko Livančić iz Viteza, a skulpture se mogu vidjeti u Etno selu “Čardaci” u Vitezu.

 

Umjetnička instalacija izazvala je različite reakcije na društvenim mrežama, a jedna od njih je novinara i kolumniste Dragana Bursaća:

 

dragan-bursac-vitez

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još