šta otkrivaju dokazi u aferi 'respirator'

Izvještaj Suda BiH pred očima javnosti: Fikret Hodžić i Fahrudin Solak pod sumnjom za pranje novca, i to nije sve...

Front11.05.20, 16:45h

Izvještaj Suda BiH načinjen je na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH da se preduzeću "Srebrena malina" blokiraju računi i obustave finansijske transakcije

 

Šta otkriva izvještaj Suda BiH? Ovaj dokument od posebnog javnog značaja, koji je nejasnim putem prvo stigao do redakcije portala Klix, pokazuje da na osnovu prikupljenih dokaza u procesu nabavke 100 respiratora postoji osnov sumnje da je učinjeno više krivičnih djela i to: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.


Izvještaj Suda BiH načinjen je na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH da se preduzeću "Srebrena malina" blokiraju računi i obustave finansijske transakcije. To je i učinjeno prošle prošle sedmice, a Sud BiH je potom donio i detaljan izvještaj na osnovu informacija dostavljenih iz Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


Na osnovu do sada prikupljenih materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH utvrdilo je da je Fahrudin Solak u svojstvu odgovorne osobe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) 3. aprila donio odluku o izuzeću primjene Zakona o javnim nabavkama, pozivajući se na odluku Vlade FBiH o proglašenju nesreće u kojoj je navedeno da nabavka 100 invazivnih respiratora ACM812A Bejing Aerospace Changfeng predstavlja izuzeće od primjene zakona.


Istog dana, dakle 3. aprila, Solak i Fikret Hodžić, kao odgovorna osoba preduzeća "Srebrena malina", potpisuju ugovor o kupoprodaji 100 invazivnih respiratora ACM812A i to s tehničkim karakteristikama, kako je navedeno u ponudi prodavca od 2. aprila za iznos od 10 miliona i 530 hiljada KM.


Također istog dana FUCZ sa računa Ministarstva finansija FBiH vrši dva transfera novca, čiji je iznos naveden u ugovoru, i prebacuje ih na račun preduzeća "Srebrena malina".


Hodžić 17. aprila sa računa "Srebrene maline" uplaćuje 7 miliona, 620 hiljada i 300 KM na račun dobavljača respiratora u Kini. Dana 20. aprila Hodžić plaća 297 hiljada KM aviokompaniji FlyBosnia za troškove prevoza, a 29. aprila uplaćuje se i milion i 78 hiljada KM kao carinske dadžbine za uvoz.


Također, iz dostavljenog izvještaja je vidljivo i da su u navedenom periodu izvršena i druga plaćanja sa predmetnih računa, uključujući i podizanje u gotovini 100.000 KM 27. aprila, dakle neposredno nakon što su respiratori isporučeni u BiH.


Dokumentaciju, tačnije ključne dijelove izvještaja Suda BiH, možete pogledati u našoj fotogaleriji i/ili ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook