VEČERAS NA FACE TV/ JA SAM IZ KRAJINE, ZEMLJE KESTENA

Tajne priče o japodima, Budalini Taletu, begu Bešireviću, Huski Miljkoviću, Cazinskoj buni...

Kultura11.05.20, 10:14h

Tajne priče o japodima, Budalini Taletu, begu Bešireviću, Huski Miljkoviću, Cazinskoj buni...
Večeras na programu FACE TV možete gledati domaći igrani film „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“ scenariste Mirsada Ćatića Čuperka i reditelja Jasmina Durakovića. Film je posvećen historiji Krajine, njenim tajnima i skrivenim pričama, ljubavnim pričama ali i ljepoti rijeke Une

 

Omer se vraća u svoj zavičaj i tamo sreće prijatelja iz mladosti, bivšu ljubav, majku i oca kojeg nikada nije vidio u životu. Stalno se vraća jednoj pjesmi i historiji Krajine koji je granica Istoka i Zapada. Historijski događaji se sudaraju sa sudbinom junaka ove priče filma koji su u vrtlogu ljubavi, mržnje ali pomirenja i nade u bolju budućnost.
Ljubav, osveta, bijes, inat, ponos, zaguljenost i praštanje su vodilje u labirint sudbine Krajišnika i sve to u čudesnim i nikada dosad, na ovaj način, filmovanih pejsaža tog kraja, a naročito rijeke Une.

 


Film se bavi krajiškim pričama i legendama, ali i historijskim događajima iz prošlosti – pričom o beg Bešireviću i dvorcu Ostrožac, sudbinom Huske Miljkovića, Cazinskom bunom, kao i ulogom krajiških familija poput Pozderaca u ovim vremenima. Također, film se jedinom dijelom bavi i događajima iz posljednjeg rata. Film je najvećim dijelom sniman na području Bosanske krajine tokom 2013. godine Scenarij za ovaj film pisao je poznati Krajišnik Mirsad Ćatić Čuperak, koji je ujedno i producent filma. Ovo je bio treći, nakon „Nafake“ i „Sevdah za Karima“, igrani film bosanskog reditelja Jasmina Durakovića.


U filmu igra velika glumačka ekipa: Edhem Husić, Vanesa Glođo, Mirsad Tuka, Nikolina Jelisavac, Minka Muftić, Adnan Hasković, Zijad Bajrić, Muharem Osmić, Armin Ćatić, Reshad Strik, Amra Silajdžić, Uranela Agić, Erna Begetović, Tamara Simić, Samra Menzilović – Ćatić, Njegica Balorda, Mirsad Solaković i djeca Azer Ćatić i Amira Džigumović. Direktori fotografije su Adnan Hodžić i Muharem Osmanović, scenograf je Vanja Miholjčić, šminku je uradila Vesna Trogrančić, kostimografi su Adisa Vatreš i Neira Sinanbašić, montažer Fadil Komarica, dok je autor muzike Davor Sučić (alias Sejo Sexon).


Produkciju ovoga filma je vodio UG „Bosland“, u suradnji sa producentskim kućom „Flash“, dok je bio DEPO koproducent filma.


Film se prikazuje na FACE TV večeras u 21h, dok ga možete pogledati i na platformi DEPO TV u svako vrijeme i putem svih digitalnim uređaja.


Gledaj legalno domaći film!

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!