Obdukcije (do)vode do novih saznanja

Na bijelom čaršafu piše - korona! Kada patolozi otvore tijelo, često otkriju isto... Od čega umiru zaraženi Covidom-19?

Hronika09.05.20, 19:44h

Na bijelom čaršafu piše - korona! Kada patolozi otvore tijelo, često otkriju isto... Od čega umiru zaraženi Covidom-19?
Forenzički ljekari u Hamburgu izvršili su su oko 170 obdukcija umrlih od Covid-19 i zaključili da pacijenti često umiru od tromboze i plućne embolije. Ova saznanja bi trebalo da pomognu u liječenju oboljelih

 

 

 


Forenzičar i patolog Klaus Pišel upada u svoje crne gumene čizme, oblači plavi mantil, vezuje plastičnu kecelju i navlači bijele gumene rukavice. Zatim odlazi u salu za obdukcije gdje se na stolu od nehrđajućeg čelika nalazi pokojnik. Na bijelom čaršavu kojim je pokriveno tijelo, neko je napisao - „Korona!".


Na Hamburškom institutu za sudsku medicinu Univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf (UKE) posljednjih nedjelja je izvršena autopsija oko 170 umrlih od Covid-19. To je daleko najviše obdukcija širom Njemačke. Tokom pregleda umrlih patolozi u Hamburgu su često otkrivali trombozu i fatalnu plućnu emboliju, piše Deutsche Welle.


Efikasnost lijekova za razređivanje krvi


Konkretno, detaljnije je ispitano dvanaest preminulih u dobi od 52 do 87 godina, a pomentue kliničke slike su pronađene kod njih sedam. Četiri osobe su umrle direktno od plućne embolije. Međutim, prije nego što su umrli, ljekari nisu sumnjali da se radi o toj bolesti.


Pišel, direktor instituta u Hamburgu, pronašao je indicije koja ukazuju na plućnu emboliju i prilikom drugih obdukcija. On i Štefan Kluge, direktor klinike za intenzivnu njegu u Hambrugu, vide ovo kao potvrdu moguće efikasnosti terapija lijekovima za razređivanje krvi odnosno antikoagulansima - kod pacijenata zaraženih koronom, odnosno oboljelih od Covid-19. 


Pišel ističe da se terapija sve više ciljano usmjerava na „sistem koagulacije krvi i stvaranje tromba", što znači da se preduzimaju intenzivnije mjere predostrožnosti kako bi se osiguralo da se ne razvijaju tromboze i embolije.


Nalazi bi trebalo da pomognu u liječenju


- U svakodnevnoj kliničkoj praksi smo već primijetili da je Covid-19 dovodio do neuobičajeno velikog broja tromboza i plućne embolije - dodao je Kluge. 


Autopsije su to potvrdile. LJekari će ove važne informacije sada primijeniti prilikom liječenje pacijenata oboljelih od Covd-19. 


- A to znači da ćemo pažljivo razmotriti da li bismo mogli da liječimo pacijente prevashodno lijekovima za razređivanje krvi.


Studija sa rezultatima obdukcije objavljena je u prestižnom američkom časopisu „Annals of Internal Medicine". Prije objavljivanja pregledala su je četiri nezavisna stručnjaka.

 

(DW/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!