40 GODINA OD NASTANKA

Naselje usred Sarajeva, a tek dobilo kanalizaciju: Ulicama više ne teku otpadne vode, stigao i novi asfalt...

Hronika09.05.20, 16:08h

Naselje usred Sarajeva, a tek dobilo kanalizaciju: Ulicama više ne teku otpadne vode, stigao i novi asfalt...
Od samog vrha ulice Smaila Šikala do dijela gdje se autobus okreće, provedena je kanalizacija u duplom sistemu, oborinska i otpadna, te se time stvorio preduslov da se gornji dio ulice Adema Buće prvi put sanira na adekvatan način

 

 


Nakon više od 40 godina od nastanka, naselje Boljakov Potok prvi put ima kompletnu kanalizacionu mrežu, a ulicom Smaila Šikala više ne teku otpadne ni oborinske vode, kao ni voda iz boljakovskog potoka.


Općina Novi Grad Sarajevo od jeseni radi na realizaciji jednog od najvećih infrastrukturnih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, u koji je investirano oko milion KM, a izgrađeno je oko 900 metara duplog kanalizacionog cjevovoda, gornji dio naselja spojen je u legalni kanalizacioni sistem, a nakon toga ulica je rekonstruisana i asfaltirana.


Općinski načelnik Semir Efendić, koji je sa saradnicima obišao izvedene radove, ističe da je od samog vrha ulice Smaila Šikala do dijela gdje se autobus okreće, provedena kanalizacija u duplom sistemu, oborinska i otpadna, te da se time stvorio preduslov da se gornji dio ulice Adema Buće prvi put sanira na adekvatan način.


- Mi smo radili rekonstrukciju ulice Adema Buće prije pet godina, jedan dio tada nije bilo moguće sanirati, jer oborinske vode sa tog dijela nisu bile riješene. Nakon ovih radova i to će biti moguće. Ulica je nakon ovako obimnih radova u potpunosti rekonstruisana i obnovljena. Za oko milion km izvedeno je blizu kilometar duplog kanalizacionog sistema, a ono što je najznačajnije, ovim projektom spriječena je mogućnost pojave klizišta, što je za ovako gusto naselje vrlo važno -  kazao je načelnik Efendić.


Osim izgradnje separatnog kanalizacionog sistema u sklopu ovog projekta je zamijenjen kompletan nosivi sloj ulice novim tamponom i ulica je asfaltirana, pri čemu je na nekoliko mjesta izvršeno proširenje i izgrađeni potporni zidovi, a urađeno je oko 120 kućnih priključaka na novoizgrađeni kanalizacioni sistem. Radove je izvela firma "Mibral", dok je stručni nadzor vršio Zavod za izgradnju KS, saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

 

(FENA/ad)

 Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još