POZORIŠNE PREDSTAVE NA PROGRAMU DRŽAVNE TELEVIZIJE

Gledajte 'Švedsko srce moje majke' Zilhada Ključanina i Aleša Kurta

Kultura06.05.20, 23:05h

Gledajte  'Švedsko srce moje majke' Zilhada Ključanina i Aleša Kurta
Pozivu uredništva Redakcije za kulturu BHT1 odazvale su se pozorišne kuće iz Prijedora, Zenice, Banja Luke, Tuzle, Mostara i Sarajeva. Zahvaljujući ovome projektu publika će moć pogledati brojne predstave iz gotovo svih pozorišnih kuća u BiH

Suprotstaviti se "okovanoj i zarobljenoj duhovnosti", kakvu pandemija Coronavirusa podražava, te žiteljima BiH priuštiti pozorišna uzbudjenja i u najtežim okolnostima, zajednički je projekat Redakcije za kulturu BHT1 i pozorišnih kuća u Bosni i Hercegovini.


Pod naslovom REVIJA DRAMSKE RIJEČI, cilj je prikazati neka pozorišna/kazališna ostvarenja koja bi gledatelje obradovala, a teatrima omogućile da dopru do što većeg broja ljubitelja umjetnosti teatra. 


U vremenu kada sve institucija kulture pronalaze načine da posredstvom društvenih mreža, on-line prezentacijama i YouTube kanalima, svoje djelovanje ne obustave, unatoč mjerama koje ne dopuštaju okupljanja, ovaj projekat ima jednu drugu ciljnu grupu, stanovnike u BiH koji su navikli na tradicionalne oblike komunikacije, sa daljinskim u ruci ispred TV ekrana.


Jer svi ne mogu, ne znaju ili ne žele koristiti moderne oblike komunikacije.


Istovremeno, ovo ne isključuje niti korisnike savremenih tehnoloških modaliteta.


Pozivu uredništva Redakcije za kulturu BHT1 odazvale su se pozorišne kuće iz Prijedora, Zenice, Banja Luke, Tuzle, Mostara i Sarajeva, odnosno gotovo sva profesionalna pozorišta. Gledatelji BHT1 će biti u prilici gledati ostvarenja HNK Mostar i Narodnog pozorišta iz Mostara, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, Dječijeg pozorišta i Narodnog pozorišta Republike Srpske, te Nevid teatra iz Banja Luke, Hrvatskog teatra soli iz Tuzle, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Pozorišta Prijedor...


Biće to kombinacija dramskog stvaralaštva novije produkcije bh pozorišnih kuća i predstava koje su proteklih decenija snimane u saradnji teatara i javnog servisa. One su starijeg datuma, pa će i to biti vrijednost po sebi, da se podsjetimo sjajnih dramskih pisaca, reditelja, glumaca... A mnogi od njih nisu više medju nama.


Prva predstava je na programu 7. maja, biće prikazana drama Zilhada Ključanina „Švedsko srce moje majke“, u režiji Aleša Kurta, u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. 


Biće to i svojevrsna rodjendanska čestitka MNP  Zenica, koje upravo na ovaj dan obilježava 42 godine od trenutka uselenja u današnju zgradu, koja je i dalje titular najveće pozorišne scene u BiH.

 

Idejni tvorac projekta je urednik Programa za kulturu BHT1 Dževdet Tuzlić.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!