VIDEO/ Dok se čekaju odluke Kriznog štaba CZ

Normalizacija radnog vremena za roditelje dodatni stres: Kada se otvaraju vrtići?!

Hronika06.05.20, 17:42h

Normalizacija radnog vremena za roditelje dodatni stres: Kada se otvaraju vrtići?!
Da roditelji nemaju još nikakve informacije kazali su nam u Vijeću roditelja JU Djeca Sarajeva. Roditelji su podijeljenog mišljenja, mnogi od njih nemaju gdje zbrinuti djecu, dok drugi neće slati djecu dok se pandemija ne smiri

 

Ukoliko poslodavci vrate redovno radno vrijeme, većina roditelja suočit će se s problemom –  gdje ostaviti djecu.

 

Mada je izvjesna, još nema konačne odluke o početku rada vrtića. I kada se to desi, kažu nadležni, morat će se provoditi stroge mjere kako bi se zaštitila djeca ali i uposleni. I u privatnim i u javnim obdaništima kažu da su spremni početi primati najmlađe.

 

Povratak u vrtiće je vijest koju očekuju mnogi roditelji. Međutim mnogi od njih će biti prisiljeni donijeti odluku da li rade ispravnu stvar.

 

Posebnu pažnju pri otvaranju predškolskih ustanova treba posvetiti postupku prevencije i zaštite. Kako ističu iz Ministarstva obrazovanja KS još nisu krenuli u pripremu načina rada, jer se očekuju preporuke i odluke Kriznog štaba CZ.

 

Da roditelji nemaju još nikakve informacije kazali su za TVSA u Vijeću roditelja JU Djeca Sarajeva. Roditelji su podijeljenog mišljenja, mnogi od njih nemaju gdje zbrinuti djecu, dok drugi neće slati djecu dok se pandemija ne smiri.

 

Također, iz Javne ustanove Djeca Sarajeva potvrdili su da nemaju nikavih informacija ali da su spremni na rad. To su nam potvrdili i iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova.

 

Za otvaranje predškolskih ustanova donošenje mjera i odluka, a u cilju zaštite djece i uposlenika je ključno, jer i djeca i roditelji će se naći pod psihičkim pritiskom. Situacija se polako normalizira, ali da će biti kao prije - neće, kažu naši sagovornici.

 

Pogledajte video prilog na OVOM linku.

 

(TVSA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!