Savjetnica kancelara Sebastiana Kurza

Svi će morati imati aplikaciju za praćenje zaraze: Turisti će je morati preuzeti pri ulasku u Austriju

Front05.05.20, 12:36h

Svi će morati imati aplikaciju za praćenje zaraze: Turisti će je morati preuzeti pri ulasku u Austriju
Gospođa Mei-Pochtler vjeruje da će tehnološka rješenja, poput aplikacija koje prate kontakte biti vitalna te da će evropska društva biti suočena s potrebom uravnoteženja javnog zdravstva s mjerama “na granici demokratskog modela djelovanja”. Da bi nakon toga otvorila pitanja “certifikata o imunitetu” za ljude koji potvrđeno imaju antitijela za Covid-19

 

Prava je bura uzdrmala austrijske medije koji su preplavljeni naslovima: “Svako će morati imati aplikaciju”.

 

Riječ je o aplikaciji o kojoj se priča od samog početka epidemije, a koja bi trebala pomoći u otkrivanju kontakata zaraženih kako bi se lakše zaustavilo širenje infekcije. A sve je krenulo od intervjua koji je za The Financial Times dala Antonella Mei-Pochtler, bliska suradnica kancelara Sebastiana Kurza. Ova 61-godišnja poslovna žena, rođena u Italiji, a obrazovana u Njemačkoj, vodi konzultantski ured “Think Austria” za koji mnogi u zemlji smatraju da ima pretjeran utjecaj na kancelara.

 

Gospođa Mei-Pochtler je prvo protumačila kako je, naglašavajući pri tome svoju ulogu, Austrija uspjela relativno blago proći kroz epidemiju. Da bi se zatim posvetila pitanju otvaranja društva (za što je također zadužena kao koordinatorica). Uvjerena je da jedan je od ključnih elemenata za uspjeh otvaranja pitanje “osobne odgovornosti koja se mora razviti” i u čemu veliku ulogu imaju vlade.

 

A onda je uslijedio sporni dio koji je digao na noge Austriju: Gospođa Mei-Pochtler vjeruje da će tehnološka rješenja, poput aplikacija koje prate kontakte biti vitalna te da će evropska društva biti suočena s potrebom uravnoteženja javnog zdravstva s mjerama “na granici demokratskog modela djelovanja”. Da bi nakon toga otvorila pitanja “certifikata o imunitetu” za ljude koji potvrđeno imaju antitijela za Covid-19. “

 

"Ne želite stvoriti društvo na dvije razine, ali morate imati jasan stav o rizicima”, rekla je Mei-Pochtler za FT.

 

Riječ je o vrlo osjetljivom pitanju o kojem se intenzivno raspravlja u cijelom svijetu. Hoće li se putovanje dopustiti samo onima koji imaju “imunitetsku putovnicu”? Što otvara brojna pitanja vezana uz ljudska prava i slobode. Mei-Pochtler je otišla i korak dalje te rekla kako radi na otvaranju turizma čiji je udjel u austrijskom BDP-u nešto manji od 10 posto. I tu je iznijela prijedlog da bi turisti, pri ulasku u Austriju, morali instalirati aplikaciju za praćenje “Stopp-Corona” koju je razvio lokalni Crveni križ.

 

Taj dio izjave vjerovatno i ne bi podigao prašinu u Austriji, ali nastavak jest: "Svi će imati aplikaciju. Mislim da će se ljudi željeti kontrolirati. Ne možete zauvijek upravljati pandemijom s vrha prema dnu. Morate s njom upravljati s dna prema vrhu”.

 

Prva rečenica je bila crvena krpa jer se u Autriji raspravlja samo o dobrovoljnom korištenju aplikacije. Odmah se oglasila liberalna stranka NEOS koja je od vlade zatražila tumačenje. Ali opet ne pitanja turista već samo obveze građana. NEOS ipak podsjeća da je na razini EU dogovoreno da se uspostavi zajednička aplikacija, ali, prema posljednjim informacijama, nastao je problem s prepoznavanjem jezika.

 

Austrijska vlada je u odgovoru navela da će aplikacija (za stanovnike Austrije) biti na dobrovoljnoj bazi. Kancelar Kurz nije želio komentirati navode svoje savjetnice već je samo rekao da to “trenutno nije tema među partnerima”.

 

No, sasvim je jasno da je riječ o klasičnom modelu probnog balona koji treba testirati reakciju javnosti. Koja bi mogla bez većih problema prihvatiti opciju da turisti koji dolaze u Austriju moraju preuzeti aplikaciju.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!