Britanska studija pokazala

Većina oboljelih od COVID-19 razvije antitijela

Hronika05.05.20, 07:56h

Većina oboljelih od COVID-19 razvije antitijela
Sljedeće pitanje je štite li ih ta antitijela od novih zaraza. Bolest nije prisutna dovoljno dugo da bismo dali odgovor na to pitanje s ikakvom sigurnošću - dodao je Van-Tam

 

Britanske studije pokazuju da većina oboljelih od COVID-19 razviju antitijela, ali se još uvijek ne zna steknu li time imunitet, izjavio je britanski epidemiolog Jonathan Van-Tam.

 

- Velika većina oboljelih od COVID-19 razvila je antitijela u svom krvotoku - rekao je on novinarima.

 

- Sljedeće pitanje je štite li ih ta antitijela od novih zaraza. Bolest nije prisutna dovoljno dugo da bismo dali odgovor na to pitanje s ikakvom sigurnošću - dodao je Van-Tam.

 

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock dodao je da je britanska vlada u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom tvrtkom Roche o testiranju na antitijela, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije sigurna da antitijela štite od ponovne zaraze novim koronavirusom, rekao je sredinom aprila Mike Ryan, čelni stručnjak te organizacije nadležan za vanredna stanja.

 

Ryan je napomenuo da čak i ako su antitijela efikasna vrlo malo toga ukazuje da ih je razvio veliki broj ljudi te da tako omogućavaju "imunitet krda" za širu populaciju.

 

- Mnogo preliminarnih informacija koje nam sada dolaze ukazuju da je prilično mali postotak populacije stvorio antitijela - kazao je.

 

- Očekivanja su da je većina u društvu moguće razvila antitijela, no opći podaci ukazuju suprotno, tako da to neće moći riješiti problem koji imaju vlade - rekao je Ryan.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!