nedovoljno finansiranje

Ministar Alikadić najavio sistemsko rješavanje pitanja statusa šest kulturnih ustanova od državnog značaja

Kultura04.05.20, 14:15h

Ministar Alikadić najavio sistemsko rješavanje pitanja statusa šest kulturnih ustanova od državnog značaja
Ukupni troškovi koji bi proizašli iz ovoga će biti poznati nakon detaljne analize struke

 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić upriličio je danas sastanak sa predstavnicima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Kinoteke Bosne i Hercegovine, Historijskog muzeja, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, odnosno ustanova koje nemaju riješen pravni status i čije finansiranje nije sistemski riješeno.

 

Problematika ovih ustanova se ogleda u neadekvatnom odnosu države prema njima, nedefinisanom i nedovoljnom načinu finansiranja, odnosno u činjenici da se više od dvije decenije nije sistemski riješilo pitanje statusa ovih ustanova.

 

Ministarstvo kulture i sporta će u narednom periodu izvršiti analizu budžeta navedenih ustanova te pripremiti prijedlog eventualnog rješenja koje će biti izrađeno po dva osnova.

 

Prvi je fiskalna procjena troškova koji će omogućiti da ustanove otvore svoja vrata i adekvatno odgovore potrebama svih korisnik, a drugi se odnosi na privremeno rješavanja statusa ustanova koji se ogleda u mogućnosti da Skupština KS navedene ustanove proglasi od značaja za Kanton Sarajevo te njihovo finansiranje osigura u Budžetu KS do trajnog rješavanja njihovog statusa.

 

Ovih šest ustanova u ovom statusu imaju 99 uposlenika i iz budžeta KS oni se na godišnjem nivou finansiraju u iznosu od 773.400 KM.

 

Ukupni troškovi koji bi proizašli iz ovoga će biti poznati nakon detaljne analize struke.

 

„Mišljenja smo da glavni grad Bosne i Hercegovine zaslužuje da se vrata Zemaljskog muzeja otvore za sve posjetioce. Ministarstvo kulture i sporta Zemaljskom muzeju godišnje uplaćuje 420.000 KM, ali navedeni iznos nije dovoljan za adekvatan rad muzeja. Slična je situacija i sa ostalim ustanovama koje nemaju riješen status“, naglasio je ministar Alikadić na kraju današnjeg sastanka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!