Moćni vlasnici skupih kvadrata

Šeici, dvorci, fudbal, ergele... Ovo je priča o arapskim vladarima i njihovom novcu u Evropi

Biznis Klub03.05.20, 19:53h

Šeici, dvorci, fudbal, ergele... Ovo je priča o arapskim vladarima i njihovom novcu u Evropi
I predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vladar iz Abu Dabija, šeik Kalifa bin Zajid al Nahjan investirao je ogromne sume u Evropu. Platforma „Panama Papers" je otkrila da samo u Londonu posjeduje imovinu vrijednu 1,1 milijardi eura. Zamjenik premijera UAE, šeik Mansur bin Zajid al Nahjan je pak vlasnik poznatog britanskog kluba Manchester City

 

Izvor: Deutsche Welle


Je li stric sirijskog predsjednika Bašara al Asada iz državne blagajne uzeo 90 miliona eura, kako bi kupovao brojne nekretnine u Francuskoj? Jedan pariški sud, nakon procesa protiv Rifata al Asada, koji je trajao mjesecima, trebao bi ovih dana donijeti presudu.

 

Proces se sa zanimanjem prati i u Španiji. Jer, i u toj zemlji je Državno tužiteljstvo podiglo optužnicu. 82-godišnjem Rifatu al Asadu se predbacuje da je, ukradenim novcem a govori se o šesto miliona eura, kupio brojne nekretnine. U Parizu, između ostalog, Asadov stric navodno posjeduje dvije kuće u gradu, ergelu i jedan dvorac. On međutim kategorički odbacuje optužbe iz Pariza i Madrida.

 

Rifat al Asad je prvo bio ministar odbrane Sirije. Potom je, 1984. imenovan za potpredsjednika zemlje. Kada je 1982. u gradu Hama izbio ustanak protiv njegovog brata Hafiza al Asada, koji je pretežno organiziralo Muslimansko bratstvo, Rifat je bio zadužen da isti uguši. Tada je ubijeno gotovo 30.000 ljudi. Rifat al Asad je od tada u Siriji poznat kao „koljač iz Hame"".

 

Nakon propalog puča protiv njegovog brata 1984. Rifat odlazi u egzil, u Francusku i Španiju. Tamo se predstavlja kao poslovni čovjek. Službeno bez ikakvih sredstava, sljedećih godina je kupio brojne nekretnine, što je krajem prošle godine izašlo na vidjelo tokom procesa koji je protiv njega pokrenut u Parizu, piše DW.

 

Pod sumnjom je i rodbina sirijskog diktatora Bašara al Asada s majčine strane. Članovi porodice Makhlouf, bliskih rođaka i savjetnika aktualnog predsjednika su, prema saznanjima britanske nevladine organizacije „Global Witness", koja je specijalizirana za korupciju, investirali 40 miliona dolara u dvije istaknute nekretnine u jednom moskovskom poslovnom centru.

 

Porodica Asad, međutim, nije jedina među imućnim vladarima s Bliskog istoka, koja posjeduje nekretnine u Evropi. Istina je također da mnoge investicije nisu ilegalne, ali nagomilano bogatstvo daleko od njihovih domovina je u suprotnosti s više nego skromnim životnim standardom ostalog dijela stanovništva u toj regiji.

 

Moćni vlasnici nekretnina su navodno i članovi egipatske porodice Mubarak. Kada je Hosni Mubarak svrgnut s funkcije predsjednika 2011. godine, njegovo bogatstvo je procijenjeno na više od četiri i pol milijarde eura. U vlasništvu obitelji su luksuzne nekretnine u Londonu, Parizu, kao i u više španskih gradova.

 

Također, i libijski moćnik Muamer el Gadafi je bio imućan čovjek. Kada je, kao i Mubarak, svrgnut 2011, libijski službenici su njegovo bogatstvo procijenili na više milijardi eura. Jednom njegovom sinu pripadala je vila u Londonu, vrijednosti 11 i pol miliona eura, koju su libijske vlasti uspjele povratiti. Jedan dio imovine njegovih najbližih srodnika, kao i njegovih sljedbenika je zbog sankcija EU zamrznut.

 

I članovi vladajuće porodice iz Saudijske Arabije su investirali u Evropi. Prijestolonasljednik Mohamed bin Salman doduše i ne pravi veo tajne oko svog bogatstva. Ali, nije na sva zvona objavio kada je 2011. kupio dvorac Luja XIV vrijedan 276 miliona eura. New York Times je 2017. pisao da je dvorac iz XVII stoljeća, s pozlaćenom fontanom i ograđenim labirintom usred prostranih vrtova, postao vlasništvo prijestolonasljednika Saudijske Arabije.

 

Nova investicija koju je planirao prijestolonasljednik je kupovina dijela nogometnog kluba „Newcastle United". No, to je izazvalo ogorčenje kod navijača koji prijestolonasljedniku predbacuju sudioništvo u ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. u konzulatu te zemlje u Istanbulu. Osim toga, eventualna prodaja kluba konzorciju s većinskim saudijskim učešćem bi Premijer ligu mogla uvući u konflikt između neprijateljskih država Perzijskog zaljeva, piše DW.

 

I druge zaljevske zemlje već duže vrijeme pokazuju veliku zainteresiranost za evropske nogometne klubove. Katarska vladajuća porodica Al Tani je 2012. kupila Paris Saint Germain. Prethodno su više milijardi eura državnog novca investirali u nekretnine u Evropi. Tu je uključen i udio od 95 posto u londonski neboder „The Shard", nekada najvišu zgradu u Evropi.

 

I predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vladar iz Abu Dabija, šeik Kalifa bin Zajid al Nahjan investirao je ogromne sume u Evropu. Platforma „Panama Papers" je otkrila da samo u Londonu posjeduje imovinu vrijednu 1,1 milijardi eura. Zamjenik premijera UAE, šeik Mansur bin Zajid al Nahjan je pak vlasnik poznatog britanskog kluba Manchester City.

 

Evropski portfolio vladara Dubaija, šeika Mohameda bin Rašid al Maktouma obuhvaća imanje u britanskoj grofoviji Surrey, vrijedno osam miliona eura. Također i ergelu punokrvnih konja vrijednu više od pedeset miliona eura.

 

Iako Maktum važi za bliskog prijatelja kraljice Elizabete II, morao je prihvatiti loše vijesti iz Velike Britanije. Naime, jedan britanski sud je utvrdio da je on oteo svoje dvije odrasle kćerke i protiv svoje najmlađe žene, princeze Haje vodio kampanju „straha i zastrašivanja". Time je londonski sud indirektno stavio do znanja da čak i investitori, koji donose milione u zemlju, nisu nedodirljivi.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još