Vijeće za štampu i online medije u BiH

Medijske kuće su u ekonomskoj krizi, to može imati velike posljedice po naše krhko demokratsko društvo

Hronika03.05.20, 11:27h

Medijske kuće su u ekonomskoj krizi, to može imati velike posljedice po naše krhko demokratsko društvo
Bosna i Hercegovina Svjetski dan slobode medija 2020. godine dočekuje na 58. mjestu, prema svjetskom Indeksu slobode medija, što predstavlja napredak od pet mjesta u odnosu na prošlu godinu. Ipak, Reporteri bez granica u svome izvještaju navode da BiH ima najliberalnije zakone o slobodi medija u regionu, ali da je njihova implementacija i realizacija zakočena zasićenim pravosudnim sistemom

 

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini svim medijskim radnicima čestita Svjetski dan slobode medija, podsjećajući javnost na iznimno važnu ulogu medija, što se posebno pokazalo u vrijeme globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa, u kojoj se trenutno nalazimo.

 

Tačna, provjerena i blagovremena informacija u ovim teškim okolnostima, kada se stotine hiljada ljudi širom svijeta bore za svoj život, od velike je važnosti i doslovno može spasiti ljudski život.

 

Zbog toga je nedopustiva cenzura izazvana favoriziranjem određenih medija, koju su pokazali pojedinci na visokim funkcijama, čime su direktno uskratili javnost njihovog ljudskog prava na tačno i pravovremeno informiranje. Osim toga, krizno komuniciranje u kojem su organizirani media-poolovi često su zloupotrebljavani i novinarima je uskraćivano pravo da dobiju odgovore na svoja pitanja.

 

Evropska federacija novinara naglasila je da je važno zaštititi novinare, ali da se to ne smije koristiti za sputavanje medijskih sloboda.   

 

Osim velikog bremena odgovornosti za svaku napisanu riječ, na koje su odgovorni novinari naviknuti pišući o korupciji, kriminalu, političkim i brojnim drugim malverzacijama, oni danas dodatno izlažu riziku svoje i živote članova svojih porodica, svakodnevno izvještavajući o borbi sa virusom Covid-19.

 

Osim toga, medijske kuće našle su se u velikoj ekonomskoj krizi, pod pritiskom troškova, padom tiraža, drastično smanjenim prilivom zarade od oglašivača, čiji ishod može imati velike posljedice po naše krhko demokratsko društvo. Jer neovisnost medija, koji su sve svoje resurse bespoštedno stavili na uslugu zajednici, najviše ovisi o njihovoj ekonomskoj stabilnosti.

 

Bosna i Hercegovina Svjetski dan slobode medija 2020. godine dočekuje na 58. mjestu, prema svjetskom Indeksu slobode medija, što predstavlja napredak od pet mjesta u odnosu na prošlu godinu. Ipak, Reporteri bez granica u svome izvještaju navode da BiH ima najliberalnije zakone o slobodi medija u regionu, ali da je njihova implementacija i realizacija zakočena zasićenim pravosudnim sistemom.

 

Zbog toga Vijeće za štampu i online medije, na ovaj važni Dan slobode medija, upućuje ponovno poziv svim građanima, da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, budu nositelji borbe za slobodne i odgovorne profesionalne medije, kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu, saopćeno je iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.                                                                                                                     

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!